Hvorfor skal det være almindelige forbrugeres problem?

Når Rema 1000 gør oksekødspakkerne mindre og siger, at det er fordi, at man ønsker at reducere madspild og reducere kødforbruget, så er det et udtryk for, at kæden slet ikke er på bølgelængde med almindelige danskere. 

Så kontant forklarer B.T.s debatredaktør Joachim B. Olsen sit synspunkt i det, der de seneste dage har været en voldsomt ophedet debat på B.T. og på sociale medier.

Mens tilhængere af initiativet jubler, har kritikken været massiv. Og den kritik kan Joachim B. Olsen godt forstå:

»Jeg får den tanke, at der sidder nogle mennesker i virksomheden, som ikke har fornemmelse for, hvordan almindelige menneskers hverdag hænger sammen,« siger Joachim B. Olsen.

»Det eneste, de bidrager med, er at gøre tingene mere besværlige, og det bliver uden nogen målbar effekt på klimaet. Selv hvis kødsalget skulle falde, er det vitterligt en ekstremt lille effekt,« slår han fast.

B.T.s debatredaktør Joachim B. Olsen ryster på hovedet af det seneste initiativ fra Rema 1000.
B.T.s debatredaktør Joachim B. Olsen ryster på hovedet af det seneste initiativ fra Rema 1000. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Joachim B. Olsen spørger i stedet, om ikke Rema 1000 selv kunne have gjort noget.

»Nu handler det om, at problemet igen bliver lagt over på forbrugerne. Denne her dårlige samvittighed,  som man skal slås i hovedet med,« siger han.

»Men det er ikke forbrugerne, der skal løse de her problemer. Det er politikerne,« understreger Joachim B. Olsen.

Jonas Schrøder, der er kommunikationschef hos Rema 1000, afviser, at der prøves at give kunderne dårlig samvittighed. 

»Det her er for at give folk muligheden for at spise lidt mindre kød uden at skulle smide noget at det ud eller bruge tid og energi på at fryse noget kød. Og det er netop derfor, at vi tilsvarende sænker prisen, så det er på samme prisniveau,« siger han. 

Men er det ikke lidt at lægge et politisk pres på forbrugerne, at der støttes op om at spise mindre kød?

»Nej, for det er ikke det, vi siger. Vi siger, at dem, der lyst til at spise mindre oksekød, de har nu en mulighed for det, men dem, der stadig vil spise det samme kød, som de plejer, kan jo gøre det,« siger Jonas Schrøder og tilføjer: 

»Det er ikke et pres, og vi har stadig pakker med op til 800 gram.«

Thomas Castberg giver sit - måske overraskende - syn på bake-off-koncepter i danske supermarkeder i B.T.s Spar Kassen. Derudover reagerer B.T.s madekspert på historie om en speciel måde at tilberede jomfruhummer. Og så kommer han med en meget nem lille efterårsopskrift.

Lyt hos Apple Podcast, Spotify eller ved at klikke play herunder.