»Jeg ved, hvor meget mine forældre er gået igennem for at støtte mig og mine brødre. Nu vil jeg have lov til at betale tilbage, og det gør jeg på denne her måde.«

Mads Pedersen er tidligere verdensmester og en af cykelsportens store stjerner. Men det holder ham ikke fra at være ydmyg. Og nærværende.

Han ved, hvor meget han skylder sin familie, og det er han langtfra bange for at tale om.

»Jeg betaler tilbage ved at give dem noget frihed, især min far,« fortalte danskeren, da han gik i detaljer om processen med den cykelforretning, han har 'givet' sin far.

Ideen til den utrolige gestus rækker mange år tilbage.

Allerede da den fremtidige verdensmester var teenager, spirrede ideen i hans bevidsthed.

»Da jeg var 13-14 år, sagde jeg til min far, at hvis jeg en dag tjente penge nok, så ville jeg give ham nogle penge, så han kunne starte det, han ville, og få et nemmere liv,« fortæller Mads Pedersen, der i en overraskende ung alder begyndte at tænke på, hvordan han kunne give noget tilbage til sin familie.

Stjernens far, Claus Pedersen, er i dag 54 år og har været vognmand i 35 år. Arbejdet har mærket ham, så han har fået ny hofte og slidte knæ.

Mads Pedersen løfter armene i vejret ved anden etape af BinckBank Tour i fjor.
Mads Pedersen løfter armene i vejret ved anden etape af BinckBank Tour i fjor. Foto: KRISTOF VAN ACCOM
Vis mere

»Som han siger, var han blevet slagtet for længst, hvis han var en hest,« siger Trek-Segafredo-rytteren om sin far.

For tre år siden blev ideen så til virkelighed, og Mads Pedersens løfte blev opfyldt.

»Der var penge nok til, at min far kunne sælge lastbilen, og så ville han gerne have en cykelbutik. I dag er min far daglig leder på butikken, og en af mine bedste kammerater er mekaniker der. Det er sådan, det hænger sammen.«

Familien åbnede butikken Empire Cycling i Tølløse i 2018, og det har ændret livet radikalt.

Slut med vanvittige arbejdsuger og vognmandslivet for Claus Pedersen.

»Jeg ville give ham et liv, hvor han ikke skal stå op klokken fire hver dag og komme hjem klokken fire,« siger Mads Pedersen, der har overladt driften fuldstændig.

Og ikke kunne finde på at diktere, hvordan tingene skal gøres.

»Nu har han fået et liv, hvor han kan cykle en tur om formiddagen. Jeg ville aldrig nogensinde sige til min far, at han skal møde klokken 10, hvis han er ude at cykle og først har tid til at være der klokken 12,« forklarer danskeren.

Mads Pedersen kørte Tour de France for første gang i 2020.
Mads Pedersen kørte Tour de France for første gang i 2020. Foto: STEPHANE MAHE
Vis mere

Men der har også været en uforudset fordel ved, at den nu 25-årige danskers far har overtaget butikken.

Han har nemlig været en helt uvurderlig hjælp i forhold til træning.

»Op mod VM kører min far meget motorpace for mig. Når jeg har haft en seks timers træningstur i regnen, har han kørt bag mig med tørt tøj, som jeg kunne trække i efter tre-fire timer,« siger han og fortsætter om de mange fordele, som cykelbutikken indirekte har fået for hans egen cykelkarriere.

»Jeg har fået en helt anden støtte fra min far, selv om jeg altid har fået meget støtte af mine forældre. Det er godt nok et helt andet niveau, efter han har solgt lastbilen og er gået i gang med det her. Der er en helt anden støtte i, at han sidder bagi og kører motorpace for mig.«

Og så sluttede han af med noget, som man nok skal være cykelrytter for at genkende.

»I en periode skiftede jeg ikke slange på et hjul i to måneder dér, for hvis jeg punkterede, satte jeg bare et nyt på og kørte videre.«

Opskriften har i hvert fald været med til at kaste en verdensmestertitel og mytiske regnbuestriber af sig.