Store protester blandt rytterne i Giro d'Italia-feltet har fredag formiddag ført til en stærkt forkortet 19. etape i det italienske etapeløb. Rytterne har ganske enkelt nægtet at køre.

Den oprindelige etape på 258 kilometer er nu ændret til en noget mindre cykeltur på maksimum 150 kilometer i det drivvåde Norditalien.

Rytterne har været rasende over maratonetapen, som kom dagen efter Giroens kongeetape, der målt i højdemeter var én af de hårdeste etaper i en Grand Tour i moderne tid.

»Beslutningen blev taget 10 minutter før vi startede. Vi skrev os ind som normalt, og så var der protester. Folk ville ikke køre. Kompromiset blev, at vi startede og kørte den neutrale zone og kørte 10 kilometer, og så hoppede vi i busserne,« fortæller Jakob Fuglsang til B.T. fra Astana-bussen.

Utilfredse ryttere i feltet inden de satte sig i bussen i Norditaliens regn og rusk.
Utilfredse ryttere i feltet inden de satte sig i bussen i Norditaliens regn og rusk. Foto: LUCA BETTINI
Vis mere

Danskeren er utilfreds med den kaotiske start på etapen - og han er usikker på, hvad der helt præcist skal ske nu.

»Så nu kører vi 100 kilometer i bus og hopper tibage på cyklerne. Det er næsten den værst tænkelige beslutning. Først starter vi og bliver våde og kolde, og så hopper vi i busserne og skal ud igen senere.«

Det er angiveligt Lotto Soudal-mandskabet og AG2R, der har stået forrest med protesten om at droppe de første 100 kilometer på etapen. Fuglsangs kasakhiske mandskab var ikke taget med på råd.

»Jeg har ikke været inde over beslutningen, og det har Astana heller ikke. Beslutningen skulle være taget tidligere, så der var mere klarhed. Nu må vi se, hvordan det bliver. Indtil videre er vi i bussen nu, og så må vi se, hvor langt vi når, inden vi skal tilbage på cyklen.«

På Twitter oplyser Giro d'italia at beslutningen om at forkorte etapen er taget på grund af dårligt vejr. Men det er altså angiveligt rytterne selv, som har trukket stikket på etapen.

Hele feltet bliver nu fragtet i busser fra den oprindelige startby Morbegno. Senere vil de angiveligt bevæge sig det sidste stykke på 150 kilometer frem mod målbyen Asti på cykel.

Cyclingnews.com fortæller, at flere ryttere stillede spørgsmålstegn ved etapens længde fredag morgen og talte med løbsdirektør Mauro Vegni og kommissærer fra Den Internationale Cykelunion (UCI).

Rytterne var utilfredse med, at den forholdsvis lange etape på 258 kilometer var lagt ind ovenpå en hård uge med lange etaper med tidligere starter og sene afslutninger.

Den sidste uge af Giro d'Italia er af flere eksperter blevet kaldt den hårdeste nogensinde i en Grand Tour. Nu får rytterne en anelse lise, inden de skal tilbage i uvejret.

/ritzau/b.t./