Guldmedaljerne var deres.

Kort efter finalen i 4000 meter holdforfølgelsesløb ved EM brød Frederik Rodenberg ud i en vild jubelscene. En jubelscene, der gav ham ham lidt skavanker.

»Den fik ikke for lidt. Han cyklede rundt på banen som en eller anden Tarzan og slog sig i brystet, indtil han var helt blå på brystkassen. Det var meget komisk,« husker hans holdkammerat Lasse Norman Hansen.

Kvartetten, der vandt over Italien i EM-finalen, bestod også af Julius Johansen og Rasmus Lund Pedersen, og den præstation har givet dem og landstræner Casper Jørgensen en nominering til årets B.T. Guld-pris.

»Det var en speciel følelse at vinde, især fordi det ret ofte har været lige ved og næsten med 4 kilometer-holdet. Vi havde aldrig rigtig vundet et mesterskab før,« fortæller Lasse Norman Hansen.

»På tredje kilometer steg spændingen en smule, mens så kørte Frederik (Rodenberg, red.) en helt vild sidste kilometer. Han var et rigtigt monster, tog en ordentlig føring og kørte guldet hjem til sidst.«

Finalesejren kom i hus med en tid på 3 minutter og 49,113 sekunder, men faktisk var det ikke holdets bedste tid.

I semifinalen kappede de fire herrer nemlig tre sekunder af den danske rekord, da der blev kørt et fantastisk løb, som bundede ud i en tid på 3 minutter og 48,7 sekunder.

Kvartetten fra venstre mod højre: Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg og Rasmus Lund Pedersen med deres medaljer og EM-striber efter sejren i holdforfølgelsesløb.
Kvartetten fra venstre mod højre: Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg og Rasmus Lund Pedersen med deres medaljer og EM-striber efter sejren i holdforfølgelsesløb. Foto: VINCENT JANNINK
Vis mere

»Den store forskel var, at vi i semifinalen var ved at hente det hold, som vi kørte mod. Det gør, at det tager meget vind fra én, når man kommer tæt på, og det gør, at man kan køre endnu hurtigere. Performancemæssigt tror jeg egentlig, at det var meget ens i de to løb,« siger banelandsholdets træner, Casper Jørgensen, der fortæller, at justeringer i gear og taktik var med til at gøre Danmarks tider så gode.

Det er første gang i historien, at Danmark henter EM-guld. Og helt ærligt kommer det bag på landstræneren, der havde sat en semifinaleplads som målsætning under et taktikmøde frem mod EM.

»Jeg er ret overrasket over det (guldet, red.). Vi manglede en, som er skadet (Niklas Larsen, red.), men også fordi Frederik Rodenberg kom med igen efter en lang skade, så man vidste ikke helt, hvor han stod. Men han var rigtig stærk,« siger Casper Jørgensen.

Ud fra hvad landstræneren og Lasse Norman Hansen fortæller, lader en af holdets styrker til at være forskellighed og fandenivoldskhed. Den 27-årige Lasse Norman Hansen, der har en trofæskab propfyldt med medaljer fra banecykling, var lodret uenig i sin landstræners ambitioner forud for løbene.

»Jeg sagde ham egentlig imod. Vi var sgu ikke kommet for at blive nummer to eller tre. Vi var kommet for at vinde. Alle mine holdkammerater rystede også på hovedet ad mig og syntes, at jeg var lidt skør, men vi endte jo med at løbe med det hele,« fortæller han.

På trods af den historisk gode tid virkede hverken Lasse Norman Hansen eller Casper Jørgensen synderligt imponeret. Det på trods af at det er den første danske EM-guldmedalje nogensinde, og den danske rekord blev slået.

Der er ingen eufori at spore, men det skyldes blot tårnhøje ambitioner. For EM er ikke et mål i sig selv. Landsholdet sigter højere, forklarer landstræner Casper Jørgensen.

»Hvis jeg skal være helt ærlig, så rangerer VM bare højere end EM. Det var fedt at få denne her sejr, men det synes jeg lige så meget er, fordi vi kørte rigtig stærkt og viser, at vi er på rette vej frem mod OL (i sommeren 2020 i Tokyo, red.) og VM (i februar og marts 2020 i Berlin, red.).«

Det flotte resultat peger på, at man godt kan regne med Danmark i 2020, selv om modstanden utvivlsomt bliver en helt anden både ved VM i foråret og OL i sommeren.

Måske det egentlig har været landsholdets store styrke, at man ikke stiller sig tilfreds og lader sig nøje. Sådan lyder det umiddelbart, når man lytter til Casper Jørgensens udmeldinger.

»Udviklingen i holdløb går så hurtigt for tiden. Derfor ved vi, at vi skal blive meget bedre endnu inden VM og specielt inden OL for at kunne være med dér. For i sidste ende handler det hele om at være god til OL,« siger han.

»Vi skal være bevidste om, at vi har kørt en god tid nu. Det skal vi være glade for, men så skal vi også ret hurtigt videre og blive bedre. For ellers kommer de andre til at køre stærkere end os.«