Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Advarsel! Julen falder alligevel ikke tidligt på Netflix i år.

Efter succesen med 'Kastanjemanden' har streamingtjenesten lanceret en ny dansk serie i form af julegyseren 'Nisser' om en kernefamilies ø-juleferie, der udvikler sig til et mareridt, da øen er hjemsted for menneskeædende skovnisser.

'Nisser' er dog hverken uhyggelig eller særlig julet, og efter en ellers lovende indpakning i form af flotte billeder og et nyt spændende univers bliver jeg i løbet af seriens seks afsnit blot mere og mere irriteret på karaktererne.

Flere ting er galt.

Familien samlet i deres lejede sommerhus på den farlige ø.
Familien samlet i deres lejede sommerhus på den farlige ø. Foto: Netflix/PR
Vis mere

Ideen om at placere onde nisser i skovbunden til at ødelægge den gode julestemning er sjov. Og efter kæmpesuccesen med 'Stranger Things' giver det god mening, at Netflix nu forsøger sig med et dansk eventyr, hvor børn (og deres forældre) kæmper mod overnaturlige væsner.

I løbet af de første par afsnit er jeg stadig nysgerrig nok på historien til, at jeg ser bort fra små irritationsmomenter som mumlende replikleveringer og sløje forsøg på skrækeffekter, men halvvejs begynder serien mere og mere at minde om en dårlig dansk version af juleklassikeren 'Gremlins'.

For det første er 'nisse'-monstret ikke videre imponerende.

Baby-udgaven er nuttet og som skabt til at blive solgt som legetøj, men voksen-udgaven (forvent ikke (u)hyggelige havenisser, men lodne rumvæsner) er bare underlig 'upersonlig' og vises alt for ofte og tydelig til at skabe en ægte uhyggelig effekt.

Ann Eleonora Jørgensen i 'Nisser'.
Ann Eleonora Jørgensen i 'Nisser'.
Vis mere

Øen, som familien ankommer til, bebos derudover ikke kun af onde nisser, men også af en gruppe mennesker, der lever i en sær form for religiøs pagt med naturen.

Ann Eleonora Jørgensen, der vel nok er seriens mest kendte ansigt, spiller sektens leder, men desværre bliver deres mystiske tilhørsforhold til øen slet ikke dyrket nok.

Der er noget grundlæggende uhyggeligt over sekter, men fordi serien i stedet bruger alt for meget tid på især familiens yngste medlem, Josefine, der konstant træffer de forkerte valg, bliver præsentationen af de 'mærkelige' øboere derfor lidt for overfladisk.

Du skal heller ikke forvente at komme i julestemning af 'Nisser'.

Til trods for at serien foregår op til jul og er spækket med generisk julemusik, fylder mængden af brune blade og mutte teenagere så meget, at serien mere ligner en stresset efterårsferie i mudret terræn.

Jeg havde glædet mig til at se 'Nisser' og synes som nævnt, at den visuelt og på ideplan har potentiale.

Hvert afsnit varer cirka 25 minutter, så på den positive side er den også både letfordøjelig og aldrig decideret kedelig.

Grundlæggende er 'Nisser' bare ikke det juleeventyr, jeg havde håbet på.

Hvis man er til kombinationen jul/action og allerede har set 'Gremlins' og 'Die Hard' alt for mange gange, anbefaler jeg i stedet, at man går til konkurrenten. Her kan man se Disney Plus' nye bud på en julehistorie i seks afsnit, 'Hawkeye', der bygger underholdende videre på det enorme Marvel-superhelte-univers.

Andre læser også