Øverst ses traileren for filmen Concussion, som var med til at sætte fokus på CTE-debatten, som fodboldforbundet ellers forsøgte at afvise.

Lægerne kunne ikke tro deres egne øjne.

Ved en konference på Boston University i USA præsenterede forskere billeder af Aaron Hernandez' hjerne - med chokerende resultater og ikke mindst miner til følge.

Den tidligere NFL-spiller, der blev dømt til livstid for drabet på Odin Lloyd og efterfølgende hængte sig selv i sin fængselscelle, led af den alvorlige hjernesygdom CTE (kronisk traumatisk encefalopati).

På billederne af den forhenværende New England Patriot-spillers hjerne kunne man se flere sorte pletter. Hjernekamrene var også udvidet, fordi at hjernen var skrumpet. Egentlig så hjernen normal nok ud ved første øjekast, men da man så dissekerede den, fandt man frem til de chokerende fund.

Aaron Hernandez led af den slemme hjernesygdom CTE.
Aaron Hernandez led af den slemme hjernesygdom CTE. Foto: Dominick Reuter
Vis mere

Billederne fik ifølge Washington Post flere af de tilstedeværende læger og øvrige tilhørere til at gispe.

Forskerne - med Ann McKee i spidsen - fortalte videre, at omfanget af Hernandez' skader betød, at hans dømmekraft har været påvirket en hel del. I forvejen var det kendt, at CTE er en sygdom, der i værste fald kan føre til selvmordstanker og øvrige ubehageligheder, og det nye studie styrker blot dokumentationen.

En lignende undersøgelse fra Boston University har vist, at 110 ud af 111 afdøde NFL-spillere led af hjernesygdommen før deres død.

Den amerikanske fodboldliga NFL er hårdt ramt af CTE-diskussionen, der har kørt over flere år nu. Ligaen prøvede først at kvæle diskussionen i forbindelse med filmen 'Concussion', men har siden anerkendt problemet.

Familien til den nu afdøde spiller Aaron Hernandez, der i flere år var en stor profil for New England Patriots,  har tidligere sagsøgt ligaen for millioner af kroner.

Det fik NFL til at svare igen.