Der er så dejligt på landet. Der er åbne marker, heste i fold og idyllisk stilhed. Undtagen når det blæser. Så skaber vindmøller samme støj som en stor lastbil i tomgang.

En af de nærmeste naboer til to vindmøller i landsbyen Ny Bjergby ved Holbæk på Sjælland er Ellen Lundsgaard, som kan se dem fra sit køkkenvindue. Og hun kan høre dem, især når hun åbner terrassedøren.

Læs også: Nu kommer kæmpe vindmøllerne

- Det er ubehageligt at komme ud af huset og blive slået i ansigtet af den tunge støj. Det, man kan høre, er en tung, monoton lyd, siger Ellen Lundsgaard.

Hendes hjem ligger 500 meter fra de to 127 meter høje vindmøller, der blev sat op i 2008 for at forsyne Danmark med mere grøn energi. I begyndelsen var Ellen Lundsgaard positiv over for de nye, store vindmøller, som hun kalder et ’imponerende ingeniørværk’. Men siden de blev stillet op, har hun og områdets andre boligejere følt sig som vindmølleeventyrets tabere. Især på grund af den støj, der fulgte med.

- Det svarer til at sidde ved siden af en, der hører høj musik i høretelefoner i togets stillekupé. Du får en irriterende støj, du ikke kan bruge til noget, siger Ellen Lundsgaard.

Søvnbesvær

Hvis hun sover med åbent vindue, vågner hun på grund af vindmøllerne. Naboen oplever det samme, og de er ikke alene, for flere mølle-modstandsgrupper råber op om gener såsom søvnbesvær og støj.

- Det er ikke okay, at så stor en del af naboerne føler sig generede, mener overlæge i den arbejdsmedicinske forening DASAM Vivi Schlünssen.

Se kortet: Her kan møllerne stå

Hun forklarer, at det er for tidligt at finde en sammenhæng mellem helbredsproblemer og vindmøller, fordi de store møller kun lige er sat op.

- Men man ved, at søvnproblemer giver helbredsproblemer på sigt. Det påvirker koncentrationsevnen og blodtrykket. Folk, der gennem længere tid har manglet søvn, bliver påvirket mentalt. Man bruger for eksempel også mangel på søvn som et led i tortur, siger Vivi Schlüssnen.

Som en motor i tomgang

Ellen Lundsgaards hus ligger midt i et landskab med blødt, grønt græs, hindbærbuske og hendes yndlingsplet, hjørnet af terrassen med stille morgensol.

- Det er derfor, jeg bor herude på landet. Fordi jeg gerne vil slappe af i naturen. Men det kan man ikke, når de store møller står der, for nogle dage er vindmøllerne så hysteriske, at jeg ikke kan være udenfor, siger hun.

Professor i akustik ved Aalborg Universitet, Henrik Møller, forklarer, at den tunge, monotone støj fra vindmøller er de lavfrekvente lyde.

- Det er den dybe del af støjspektret. Orgler og kontrabas er eksempler på de laveste frekvenser. Men lavfrekvent støj kommer fra mange ting, blandt andet et køleskab, der brummer, siger han.

Han har arbejdet med støj fra vindmøller, og flere af de naboer, han har haft kontakt med, har sammenlignet støjen med en motor i tomgang.

- Ved vindmøller er det blandt andet maskineriet, generatoren og vingerne, der kører rundt og skærer i luften, som skaber den lavfrekvente støj, siger han.

Kritik af beregninger

Det er Miljøministeriet, der sætter grænsen for, hvor meget en vindmølle må larme hos naboerne. Metoden er, at man beregner, hvor meget man kan høre vindmøllen, når man er indendøre.

En vindmølle må maksimalt støje 44 decibel, når det blæser otte meter i sekundet, og den lavfrekvente støj må højst ramme 20 decibel. Noget, Henrik Møller har hørt flere vindmøllenaboer kritisere som forkert beregnet.

Se billedet: Kløvet i to: Sjælden kæmpeørn dræbt af vindmølle

- Jeg kan godt forstå naboers synspunkt. At det var bedre, hvis man kunne stå med en lydmåler og måle støjen. På den anden side er det svært at måle lavfrekvent støj, så jeg kan også følge tankegangen fra den anden side. Men man skal beregne rigtigt, siger Henrik Møller.

Civilingeniør i Miljøministeriet Jesper Mogensen understreger, at beregningerne tager udgangspunkt i målinger. Og at man ikke måler støjen direkte ved boligen, fordi vejrforhold og andre lyde gør resultatet usikkert.

- Man glemmer, at beregningerne er baseret på en måling. Vi mener, at vi har en god metode, der giver et repræsentativt billede af støjen fra vindmøller, siger Jesper Mogensen.

Ellen Lundsgaard kommer ikke til at flytte fra sit hjem på grund af vindmøllerne.

- Det ville være ligesom at give efter for terrorister. Det skal ikke være vindmøllerne, der gør, at jeg flytter.