Lyt til artiklen

EU-Parlamentet vil have FIFA reformeret og kritiserer verdensforbundet for at skade fodboldens integritet.

De store europæiske nationer bør lægge pres på FIFA og UEFA for at få førstnævnte reformeret oven på tildelingen af VM til Qatar. Det mener Europa-Parlamentet i en resolution, som blev vedtaget torsdag.

I den retter EU-Parlamentet skarp kritik mod Det Internationale Fodboldforbund (FIFA), ligesom den proces, der førte til, at VM endte i Qatar, bliver kaldt for »omfattende, systemisk og dybt rodfæstet« korrupt.

»Medlemmerne af Europa-Parlamentet beklager også, at processen med at tildele VM i fodbold til Qatar i 2010 ikke var transparent og uden en nødvendig risikovurdering og understreger, hvordan FIFA i alvorlig grad har skadet fodboldens image og integritet,« lyder det på EU-Parlamentets hjemmeside.

Medlem af EU-Parlamentet Niels Fuglsang mener, at Fifa-præsident Gianni Infantino (på billedet) bør gå af. Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix
Medlem af EU-Parlamentet Niels Fuglsang mener, at Fifa-præsident Gianni Infantino (på billedet) bør gå af. Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix
Vis mere

EU-Parlamentet mener desuden, at Qatar og FIFA i højere grad bør kompensere dem, der har lidt nød i forbindelse med forberedelserne til slutrunden i Qatar.

Det kritiseres blandt andet, at mange arbejdstagere i Qatar er blevet udelukket fra at få arbejde, og EU-Parlamentet opfordrer til, at der sættes flere penge af til at kompensere de berørte samt dem, der har mistet familiemedlemmer eller har oplevet menneskerettighedskrænkelser.

»Jeg er tilfreds med, at Europa-Parlamentet nu sætter fokus på verdens største sportsskandale, nemlig VM i Qatar,« siger medlem af EU-Parlamentet Niels Fuglsang (S).

»Jeg mener, at vi må have et opgør med korruptionen i FIFA, der har ført til beslutningen om, at Qatar, som aldrig før har kvalificeret sig til et VM, skal være værtsnation for VM. Det første, der burde ske, er, at FIFAs præsident, Gianni Infantino, bør gå af efter sin vanvittige tale sidste uge.«

Niels Fuglsang henviser til en af mange stærkt kritiseret tale fra FIFA-præsidenten, hvor Infantino blandt andet sagde, at han vidste, hvordan det føles at blive diskrimineret, fordi han som barn var blevet mobbet for at have rødt hår og fregner.

»Hele skandalen i Qatar bør lede til et juridisk efterspil, hvor de mennesker, der står bag korruptionen og menneskerettighedskrænkelserne, skal holdes til ansvar,« siger Niels Fuglsang.

/ritzau/