Den fremtrædende børnepsykolog John Halse kritiserer nu DRs kommentatorer ved VM i fodbold for at hylde de mere uhæderlige spillerindsatser ved turneringen som for eksempel 'professionelle' og 'nødvendige' frispark. Dermed lærer de indirekte børn at optræde usportsligt, når de selv spiller fodbold eller dyrker anden sport.

Et meget konkret eksempel var, da Mathias 'Zanka' Jørgensen helt bevidst lavede straffespark på kroatiske Ante Rebic og dermed undgik, at Danmark kom bagud 2-1 få minutter, før den forlængede spilletid sluttede ved Danmarks 1/8-finale. Der var der kun rosende ord tilovers for Zankas indsats fra DRs kommentatorhold.

Danske fodboldbørn mister evnen for fair play, når DRs kommentatorer hylder såkaldte professionelle frispark. Det skete under Danmarks kamp mod Kroatien ved VM i fodbold, mener børnepsykolog John Halse. 
Danske fodboldbørn mister evnen for fair play, når DRs kommentatorer hylder såkaldte professionelle frispark. Det skete under Danmarks kamp mod Kroatien ved VM i fodbold, mener børnepsykolog John Halse.  Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Zanka tager en for holdet,« udbrød kommentator Henrik Liniger umiddelbart, efter Zanka havde fældet Ante Rebic, og inden Kasper Schmeichel efterfølgende leverede en pragtredning i det danske mål, så Danmark kunne gå videre til straffesparkskonkurrencen.

»Vi skal sende et takkekort til Mathias 'Zanka' Jørgensen,« sagde Arnela Muminovic, som er en af DRs fodboldeksperter.

»Han får reddet det, han kan redde,« sagde Mads Junker, som også er fodboldekspert hos DR.

Alle sammen reaktioner, som børnepsykolog John Halse mener er helt uhensigtsmæssige at komme med.

»Jeg sad og så det og for mig, så lød det, som om de fik det til at lyde, som om han var en helt (Mathias 'Zanka' Jørgensen). Det er et problem, fordi vi skal lære børn, hvad fair play er. Man skal ikke snyde på vægtskålen, og man skal ikke snyde sine modspillere,« siger børnepsykolog og tidligere formand for Børns Vilkår, John Halse.

»Børn gør jo ikke, hvad vi siger, men hvad vi gør. Hvis de oplever, at det betragtes som i orden at lave et såkaldt professionelt frispark på den måde, så gør de det også, når de spiller selv og i andre sammenhænge. Børn vil sige, at 'sådan vil jeg også gøre og blæse være med, at jeg får gult kort,'« siger John Halse.

Men man må jo retfærdigvis sige, at hvis ikke Zanka havde fældet Ante Rebic, så var vi ikke kommet videre til straffesparksfinalen, hvor vi var lige ved at vinde.

DRs kommentatorer hyldede Mathias 'Zanka' Jørgensens helt bevidste fældning af Kroatiens Ante Rebic kort før slutfløjet i den forlængede spilletid ved 1/8-finalen ved VM i fodbold. Men det skader børns evne for fair play, mener børnepsykolog John Halse. 
DRs kommentatorer hyldede Mathias 'Zanka' Jørgensens helt bevidste fældning af Kroatiens Ante Rebic kort før slutfløjet i den forlængede spilletid ved 1/8-finalen ved VM i fodbold. Men det skader børns evne for fair play, mener børnepsykolog John Halse.  Foto: TOLGA BOZOGLU
Vis mere

»Jamen er det i virkeligheden ikke det, som er ved at være en af samfundets sygdomme? At det er lige meget, hvad vi gør, bare det virker? Som professionel sportsmand, som børn ser op til, har man et ansvar for at opføre sig netop som et forbillede. Og så bør DRs kommentatorer sige, at Zanka klart begik et brud på reglerne og ikke hylde det som en heltedåd,« siger John Halse.

Underdirektør i DR Nyheder, Andreas Kern vil ikke forholde sig til John Halses kritik af stationens kommentatorer.

»Jeg har intet at udsætte på vores kommentatorer. Jeg synes, de har leveret en fremragende indsats på alle platforme,« siger han og fortsætter:

»Når du så spørger mig til en konkret episode, så vil jeg ikke gå ned i en enkelt lille kommentar.

Men synes du, at det er rimeligt, at man hylder en dansk spiller for helt bevidst et fælde modparten og indkassere et gult kort, uanset om det forbedrer en egne vinderchancer?

»Der må jeg sige det samme igen. Jeg synes, vores kommentatorer har gjort det godt, og jeg vil ikke gå ned i enkelte kommentarer,« siger Andreas Kern.