‘Omkring år 2020 vil en alvorlig lungebetændelsesagtig sygdom sprede sig i hele verden, angribe lungerne og bronchierne og modstå enhver kendt behandling.’

Scenariet minder meget om det, der udspiller sig lige nu, hvor den dødelige coronavirus fra Wuhan i Kina på fire måneder har spredt sig til hele verden, uden at nogen foreløbig har haft held med at stoppe den.

Men det bemærkelsesværdige ved ovenstående linje er, at den ytret i 2008.

Her blev forudsigelsen fremsat i bogen 'End of Days' af den kendte og kontroversielle spåkone Sylvia Browne. Men den nu afdøde synske forfatter er ikke den eneste, der menes at have forudsagt den aktuelle pandemi i en bog.

Det var på dette fiskemarked i kinesiske Wuhan, man mener, det første tilfælde af coronavirussen covid-19 opstod.
Det var på dette fiskemarked i kinesiske Wuhan, man mener, det første tilfælde af coronavirussen covid-19 opstod. Foto: DARLEY SHEN
Vis mere

Bestsellerforfatteren og kongen af sci-fi-romaner Dean Koontz kunne allerede i 1981 i beskrive en dødbringende virus, der ligesom coronavirus kun rammer mennesker. Og ligesom coronavirussen opstod også Dean Koontz' 40 år gamle virus i kinesiske Wuhan. På en måde.

For selvom både Sylvia Browne og Dean Koontz' forudsigelser i disse dage deles voldsomt på nettet af alle fra realitystjernen Kim Kardashian til helt almindelige dødelige Facebook-brugere, så mener andre, at man skal tage historierne med et gran salt.

Det lyder ellers meget godt, når spåkonen Sylvia Browne fortsætter sin forudsigelse i 'End of Days':

'Mere forbløffende end selve sygdommen er, at den pludselig vil forsvinde, lige så hurtigt som den kom, ramme igen 10 år senere og derefter forsvinde fuldstændig.'

Som faktatjek-mediet Snopes påpeger, så havde den kendte coronavirus SARS hærget verden blot et par år inden, så scenariet lød ikke så usandsynligt i 2008, hvor det måske endda kan have inspireret Sylvia Browne.

Desuden var den kendte spåkones evner ikke ubetinget succesfulde.

I 2002 hævdede hun, at den 11-årige Shawn Hornbech var blevet kidnappet af en latinamerikansk mand med dreadlocks og mørk hud. I 2007 dukkede drengen op efter at have været kidnappet af en hvid mand, skriver Daily Mail.

I 2004 fortalte hun til en ulykkelig mor, at liget af hendes datter Amanda Berry lå under vand og havde dna fra sin morder på jakken. To år senere, da moderen var død, blev en lyslevende Amanda Berry fundet sammen med to andre kidnappede kvinder.

Sin egen dødsdag i 2013 skød Sylvia Browne forbi med 11 år.

Men hvad så med Dean Koontz, der i 'Øjne i mørket' fra 1981 fortæller om en dødelig virus, skabt i et laboratorium, som slippes løs for at dræbe hele byer på én gang?

I den har flere brugere på de sociale medier især hæftet sig ved, at den fiktive virus hedder Wuhan-400 og er skabt i et laboratorium i den kinesiske by af samme navn - samme by, hvor virkelighedens coronavirus covid-19 menes at være opstået på et madmarked.

Desuden rammer Wuhan-400 - som det også synes at være tilfældet for covid-19 - kun mennesker og hverken kæle- eller husdyr.

Dog er der også store forskelle på Wuhan-400 og covid-19, idet den fiktive virus har en dødelighed på 100 procent, mens covid-19 foreløbig har taget livet af omkring to procent af de smittede.

Samtidig skal man bemærke, at Dean Koontz aldrig havde planlagt, at hans virus skulle opfindes i Wuhan. Da 'Mørkets øjne' udkom i 1981, hed den Gorki-400 og blev skabt i Rusland.

Først ved et genoptryk i 1989 fik det biologiske våben sit nuværende navn Wuhan-400. Formentlig i anledning af afslutningen på Den Kolde Krig.

Og slutteligt - selvom flere konspirationsteoretikere nok vil være uenige - så blev coronavirussen covid-19 ikke skabt i et laboratorium.