Onsdag blev det offentliggjort, hvor i landet man kan løbe Royal Run næste år, og mange af landets større byer er repræsenteret.

Aarhus var dog ikke at finde på listen, hvilket flere Facebook-brugere udtrykte utilfredshed med. Én af dem var Gitte Grønning Gaba, der bor i Brande.

»Jeg synes, at man som minimum burde have København og Aarhus med hvert år. Jeg ser lidt Aarhus som det samme som København. Det er jo hovedstaden i Jylland,« lyder det fra Gitte Grønning Gaba, som derfor ikke deltager i år.

Hun har tidligere været med i løbet, men er ikke glad for udmeldingen om, at løbet ikke vender tilbage til Aarhus næste år. Selvom hun i dag bor i Brande, så har hun tidligere været bosat i Aarhus og føler sig tæt forbundet med byen.

Gitte Grønning Gaba siger, at hun gladeligt deltager, hvis Royal Run vender tilbage til Aarhus igen.
Gitte Grønning Gaba siger, at hun gladeligt deltager, hvis Royal Run vender tilbage til Aarhus igen. Foto: Foto: Privat
Vis mere

Sidst kunne man løbe i de danske byer Aalborg, Aarhus, Rønne og København, og så blev der også afholdt Royal Run i Klaksvik på Færøerne. Næste år bliver der afholdt løb i de fire danske byer Odense, Sønderborg, Aalborg og København, samt i Rønne uden kongelig deltagelse.

»Jeg kan godt forstå, dem der siger, man bare kan tage til Sønderborg eller Aalborg i stedet, men det er altså ikke det samme. Kongefamilien har jo også et unikt forhold til Aarhus, og Dronningen har for eksempel Marselisborg Slot,« forklarer hun.

Arrangørerne bag Royal Run er glade for folks interesse, og de forklarer, hvorfor Aarhus ikke er med næste år.

»Man skal ikke se det, at Aarhus ikke er blandt byerne, som et fravalg,« lyder det fra Jakob Larsen, direktør i Dansk Atletikforbund og talsmand for Royal Run.

»Vi ville gerne have Odense med i år, og så skulle skulle vi have Sønderborg med, så det er mere et spørgsmål om, hvad der kunne lade sig gøre,« forklarer han og siger videre, at Aalborg blev valgt, fordi det nordlige Danmark skulle have et løb.

Valget af Odense som værtsby i 2020 forklares med, at de blev sprunget over i 2019, og Sønderborg er med næse år for at markere 100-års jubilæet for Sønderjyllands genforening med Danmark.

Jakob Larsen udelukker derudover ikke, at man allerede ville kunne se Aarhus på listen, hvis der afholdes Royal Run i 2021.

»Intet er utænkeligt, og vi har været rigtig tilfredse med at afholde Royal Run i Aarhus, og det glæder mig da også, at de aarhusianske løbere har været glade for løbet,« siger han.

Han forklarer, at det ikke er Kongehuset, som har valgt værtsbyerne. De har bare udtrykt ønske om, at Royal Run foregår bredt over hele landet, og så har de vurderet, at de kun kan nå fire byer. Til spørgsmålet om hvorvidt der ville kunne være et år uden et løb i København svarer talsmanden:

»Der er som sådan ikke nogen, der er fast med hver gang. Man ville bare skulle finde et andet sted på Sjælland, så man kunne få det østlige Danmark med.«

Royal Run bliver afholdt 1. juni 2020 i de fire værtsbyer. Første gang man afholdte Royal Run var 2018, og arrangementet, der er startet af Kronprins Frederik, var i sin første udgave tænkt som en fejring af hans 50 års fødselsdag.

De kongelige deltog med en repræsentamt ved alle løbene sidste gang.