De fleste er klar over, at rygning er skadeligt.

Og selv, hvis du holder dig fra cigaretterne, kan du stadig være udsat.

Et nyt studie kommer nærmere de alvorlige konsekvenser af passiv rygning, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Studiet omfatter 45.923 norske kvinder, som er født i årene 1929-1957. Kvinderne har berettet, at de aldrig selv har røget – men to tredjedele har været udsat for passiv rygning i barndommen.

Ud af alle kvinderne blev 2.185 diagnosticeret med brystkræft i løbet af 27 år. Mere end halvdelen af dem – nærmere bestemt 1.493 – havde været udsat for passiv rygning af deres forældre i barndommen. De resterende 692 kvinder svarede, at de ikke havde været udsat for passiv rygning.

For at kunne sammenligne kvinderne direkte justerede forskerne deres analyser for alder og andre risikofaktorer for brystkræft, såsom antal børn, alder ved første fødsel, højt BMI og arvelig risiko for brystkræft.

Forskernes konklusion er, at det tyder på, at et ud af 14 brystkræfttilfælde blandt ikke-rygende kvinder kunne have været undgået, hvis ikke de som børn havde været udsat for passiv rygning fra forældrene.

Blandt de kvinder, der fik brystkræft, var langt de fleste mellem 45 og 79 år, da de fik diagnosen. De, der havde været udsat for passiv rygning fra deres forældre, var i gennemsnit lidt over 61 år, da de fik diagnosen.

Årsagen til, at cigaretrøg i luften så mange år tilbage kan forårsage brystkræft så meget senere, påpeger forskerne, er, at brystvævet er meget følsomt over for at blive udsat for kræftfremkaldende stoffer, før en kvinde har fået sit første barn.