I Danmark kan vi ikke se klimaforandringerne med det blotte øje. Det kan man til gengæld i høj grad hos vores nabo nordpå, Grønland.

Her forsvinder landets karakteristiske indlandsis og gigantiske gletsjere med rystende fart. Den smeltende is sker langt fra os, men konsekvenserne kan risikere at komme tæt på.

Ny forskning fra Ohio State University viser ifølge CNN, at smeltningen af isen er nået et så kritisk punkt, at tiltag mod den globale opvarmning ikke kan stoppe udviklingen.

»Isen er nu i den her nye dynamiske tilstand, hvor, selv hvis vores klima var som for 20 eller 30 år siden, så ville den stadig miste masse rimelig hurtigt,« lyder det fra Ian Howat, der er medforfatter til rapporten.

At tilstanden i Grønland er alvorlig, konstaterer andre forskere også. Sidste år advarede et internationalt forskerhold om, at afsmeltningen af indlandsisen er blevet syv gange kraftigere på tre årtier.

Det betyder, at der forsvinder 250 milliarder ton is ud i havene hvert år. Samtidig giver det et stigning i havene på en millimeter – og det bliver kun værre.

I slutningen af dette århundrede får det helt konkrete konsekvenser for mennesker over hele verden. Strande og byer bliver oversvømmet. Millioner af mennesker kan ende på flugt.

»Der er mange steder, som i Florida specielt, hvor alene én meters stigning vil dække meget af det eksisterende land,« siger hovedforfatteren, Michalea King.

Problemet er også, at isen smelter i uforudsigelige ryk. Det kan gøre det svært for verden at forberede sig på de pludselig havstigninger.

Rapportens forfattere konkluderer, at der ikke længere er nogen vej tilbage, og det går hurtigt i den forkerte retning.