Den amerikanske rumfartorganisation Nasa gjorde i slutningen af 2017 et sensationelt fund, da de for første gang nogensinde opdagede et objekt i rummet, som stammer fra et helt andet solsystem end vores eget. Siden har forskerne brudt hjernerne med, hvad det mon er, vores solsystem havde fået besøg af.

Nu lancerer to Harvard-forskere en vild teori om det mystiske objekt, som kaldes 'Oumuamua'.

Teorien går på, at det kan være et rumskib med 'aliens' fra et helt andet solsystem.

I en endnu ikke udgivet artikel i det videnskabelige tidsskrift The Astrophysical Journal Letters skriver astronomiforskeren Avi Loeb og astrofysikeren Shmuel Bialy, at 'Oumuamua' 'kan være en fuldt operationel sonde, som med forsæt er sendt i nærheden af jorden af en fremmed civilisation,' ifølge NBC News.

Artiklen publiceres den 12. november, og her begrunder de to forskere fra det anerkendte amerikanske universitet deres mistanke.

Avi Loeb og Shmuel Bialy påpeger, at 'Oumuamua' havde en usædvanlig bane og - i modsætning til asteroider eller kometer - rent faktisk accelererede på sin vej gennem vores solsystem.

Harvard-forskerne understreger, at deres opsigtsvækkende teori er: ja, en teori.

De har ingen beviser for, at det aflange rødlige objekt, som er på størrelse med et fodboldstadion, er et rumskib med aliens om bord.

Men det er ifølge Avi Loeb og Shmuel Bialy muligt, at 'Oumuamua' kan være et rumskib, som ved hjælp af solenergi, måske et stort solsejl, har bevæget sig igennem rummet og fundet vej til vores solsystem.

Allerede før de lancerer teorien i The Astrophysical Journal Letters, møder den kritik fra andre rumforskere.

»Det er i sandhed opfindsomt at påstå, at aliens kan have sendt et objekt på størrelse med Oumuamua til et andet solsystem af aliens uden brug af andet end et solsejl som energikilde. Men man må ikke blindt acceptere denne smarte hypotese, når der er en mere jordnær (og i udgangspunktet langt mere sandsynlig) forklaring for Oumuamua - nemlig at det er en komet eller en asteroide langvejs fra,« siger Seth Shostak, som er astronom ved SETI Instituttet i Californien, til NBC News.

Det var et af Nasas teleskoper på Hawaii, som i oktober 2017 for første gang nogensinde identificerede et såkaldt interstellar objekt - altså et himmellegeme, som ikke stammer fra vores solsystem.

»Det er det første objekt, vi nogensinde har identificeret, som stammer fra et sted uden for solsystemet. Derfor har det fået det hawaiianske navn 'Oumuamua', som betyder 'den første til at tage kontakt',« siger astronom ved University of Hawaii Jonathan Williams til Videnskab.dk.

Forskerne ved endnu ikke med sikkerhed, hvor 'Oumuamua' kommer fra. Sikkert er det dog, at det har rejst meget, meget langt og længe for at nå vores solsystem.

Jonathan William gør rejsetiden op i millioner, ja, måske endda i milliarder af år.

Beregninger tyder på, at det kan komme fra et sted ude omkring en gruppe af yngre stjerner, som kan ses i stjernebillederne Duen og Kølen.

NASA har opdaget et såkaldt interstellart objekt - altså et himmellegeme, som ikke stammer fra vores eget solsystem.
NASA har opdaget et såkaldt interstellart objekt - altså et himmellegeme, som ikke stammer fra vores eget solsystem. Foto: HANDOUT
Vis mere

I tidsskriftet 'The journal of Nature' skriver Nasa, at 'Oumuamua' er vandret gennem Mælkevejen i hundrede millioner år før, den er stødt på vores solsystem.

'I årtier har vi teoriseret over, at der var sådanne interstellare objekter derude, og nu - for første gang - har vi direkte bevis på, at de eksisterer,' siger Thomas Zurbuchen fra Nasa i en pressemeddelelse.

'Den historiske opdagelse åbner et nyt vindue til at studere formationerne af andre solsystemer end vores eget,' siger han.

Der skulle ikke gå lang tid, før disse studier blev koblet sammen med et af de spørgsmål, som gør rumforskningen håndgribelig og fascinerende for menigmand: 'Findes der liv derude?'