Der er ifølge eksperter grund til en vis bekymring, efter en dødelig ‘zombie’-sygdom spreder sig hos hjorte i USA og Canada.

Sygdommen har angrebet hjorte i 24 stater i USA og to provinser i Canada, og eksperterne frygter, at ‘zombie’-sygdommen på sigt kan inficere mennesker.

Sygdommen, der også er nået til Norge, hedder Chronic Wasting Disease (CWD). Det er en dødelig neurologisk sygdom, der forekommer hos dyr i hjortefamilien, og som hverken kan vaccineres mod eller helbredes, skriver Fox News.

Michael Osterholm fra universitetet i Minnesota advarede i sidste uge lovgivere om faren ved CWD, og siger, at sygdommen skal behandles som en folkesundhedsproblem.

Han sagde også, at sygdommen, som på dansk kaldes skrantesyge, inden for få år vil kunne dokumenteres hos mennesker. Indtil videre er der dog ingen mennesker, der er blevet smittet.

»Det er sandsynligt, at menneskelige tilfælde af CWD vil blive dokumenteret i de kommende år i forbindelse med smittet kød. Det er muligt, at antallet af smittede vil være betydeligt, og at der ikke vil være tale om isolerede begivenheder,« sagde han til Twin Cities Pioneer Press og tilføjede:

»Hvis Stephen King kunne skrive en smitsom sygdom roman, ville han skrive om prioner som dette«.

Grunden til at sygdommen har fået det lidt makabre navn er, at symptomerne på mange måder minder om dem, de udøde har, når de får sulten efter friske hjerner.

Symptomerne er blandt andet ukontrolleret savlen, snublen, manglende koordinering, mangel på frygt for mennesker, aggression og sløvhed og skyldes prioner, der dræber nerveceller i hjernen.

Eksperterne på universitetet frygter smitten til mennesker, fordi CWD er en prion-sygdom som kogalskab varianten, Creutzfeldt-Jakob, der før har smittet mennesker, selvom man ikke troede det var muligt.

Studier af forskellige primater som aber viser, at CWD kan udgøre en risiko, hvis de kommer i kontakt med hjernemasse eller kropsvæsker fra smittede hjorte og elsdyr. Derfor mener de også, at smitten kan ramme mennesker.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention bør man undgå at spise hjerne, rygmarv, øjne, milt, tonsiller og lymfeknuder fra hjortedyr fra områder, hvor CWD er blevet identificeret.