Der er en sammenhæng mellem de to seneste danske tilfælde af mæslinger, oplyser Statens Serum Institut.

Mandag i sidste uge fik en mand fra Fyn konstateret mæslinger, og tirsdag har en kvinde fra Rudersdal også fået påvist den stærkt smitsomme sygdom.

De har begge været på skiferie til den populære vinterdestination Val Thorens i Frankrig.

»Vi har mandag aften fået information fra de franske myndigheder om, at der er et udbrud af mæslinger i Val Thorens.

»Det betyder, at man skal være ekstra opmærksom, hvis man tager på ferie der,« siger Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge ved Statens Serum Institut.

Båden manden og kvinden har siddet i et venteværelse, hvor der har været andre patienter til stede. De er i begge tilfælde blevet kontaktet og tilbudt behandling.

I alt er 20 blevet smittet med sygdommen, hvoraf mange er nogle af de ansætte på stedet, oplyste sundhedsmyndighederne i Auvergne-Rhone-Alpes fredag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Yderligere 20 mistænkes ifølge Statens Serum Institut at være smittet med sygdommen, men har endnu ikke fået konstateret den.

Foruden de smittede i udbruddet i Val Thorens er yderligere 12 blevet smittet i området siden 4. februar.

Foto: Shutterstock/Ritzau Scanpix (arkiv).
Vis mere

Peter Henrik Andersen tilføjer, at det er ret sjældent med et udbrud af sygdommen, men at den netop spreder sig hurtigt, fordi den er så smitsom.

Og selv om skiferie måske ikke lugter af højrisiko for diverse sygdomme, skal man alligevel være på vagt.

»Der er mange mennesker samlet, og selv om man står på ski, er man stadig tæt sammen i liftene og i baren bagefter.

»Det hænger i luften, og man kan godt blive smittet af en person, man ikke engang har været ret tæt på,« siger Peter Henrik Andersen.

Sygdommen kan være ganske alvorlig.

Symptomerne omfatter høj feber, hoste, forkølelsle og øjenirritation. Efter tre-syv dage får den smittede det karakteristiske storplettede udslæt over det meste af kroppen.

Normalt er sygdommen drevet over inden for en uge, men der kan opstå komplikationer.

»Bliver man syg af mæslinger, kan man risikere alvorlige komplikationer såsom mellemørebetændelse, lungebetændelse eller hjernehindebetændelse,« siger overlæge Hanne Borch-Christensen fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Mæslinger har været elimineret siden 2017 i Danmark, men importerede tilfælde kan forekomme.

Så godt som alle, der er født før 1974, har haft sygdommen - mens personer født efter 1986 er blevet tilbudt en vaccine som led i børnevaccinationsprogrammet.

Er man i tvivl om, hvorvidt man er vaccineret, kan man blive det ganske gratis hos sin praktiserende læge.