Hvis du knap nok skal kigge på en burger, før vægten slår ud, og dine radmagre venner til gengæld kyler maden indenbords, så har det måske en videnskabelig forklaring.

Forskellige mennesker kan nemlig optage helt forskellige mængder kalorier fra maden, selvom de får det samme kalorieoverskud.

Det forklarer forskere i en artikel bragt i mediet Forskerzonen, der er en del af Videnskab.dk.

I gennemsnit udskiller vi mennesker cirka fem procent af kostens energi ud igennem afføringen.

Når kalorierne blot passerer igennem tarmkanalen, kan de ikke i sig selv medvirke til, at du tager på.

Men selvom gennemsnittet er fem procent, er der faktisk stor variation mellem mennesker, skriver forskerne i artiklen på Videnskab.dk.

Nogle mennesker udskiller nemlig helt ned til to procent af kalorierne, hvorimod andre udskiller helt op til 10 procent af kalorierne, uden at de bliver optaget i kroppen.

»Dette er eksempelvis vist i et klassisk forsøg, hvor forsøgspersonerne overspiste i alt 84.000 kalorier i løbet af 14 uger, svarende til 1.000 ekstra kalorier på seks ud af ugens syv dage. I dette forsøg varierede vægtøgningen nemlig fra 4-13 kg,« skriver forskerne fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet i artiklen på Videnskab.dk.

Blandt andet af den grund passer ideen om, at fedme bare er skabt af dovenskab og grovæderi, simpelthen ikke med videnskaben.

»Det handler i stedet blandt andet om den biologi, man har arvet fra sine forældre – og her er kalorieudskillelsen måske én af de faktorer, der forklarer, hvorfor vi ikke alle vejer det samme,« skriver forskerne i artiklen på Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Fedme: Drop BMI – brug et målebånd

Joggeture samt disse fem andre motionsformer gavner folk med fedme-gen

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?