Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) måler hvert eneste år havisen, så man kan følge med i udviklingen og se, hvor meget af isen der smelter i forhold til andre år.

Tirsdag udsendte meterologerne et tweet, hvor der står, at det ligner den anden laveste udbredelse siden 1979. Det betyder, at der smelter mere is, end der bliver skabt.

Klimaforsker ved DMI Ruth Mottram forklarer, at der en klar årsag til, at målingerne ser ud, som de gør.

»Havtemperaturerne ved Arktis er varmere end normalt, og det betyder, at der bliver mindre og mindre is, fordi det smelter hurtigere,« siger hun.

Ruth Mottram fortæller, at smeltesæsonen i Arktis er ved at være overstået, mens der vil blive skabt mere is over de kommende måneder.

»Man plejer at sige, at isen smelter fra marts til september hvert år, mens den derefter vokser fra september til marts,« siger hun.

I 2019 har der været rekordvarmt i Arktis, men ifølge Ruth Mottram, så har der været varmere før, og det er der en god grund til.

»Det er utroligt varmt i år, men det var endnu varmere tilbage i 2012, og det skyldtes, at der herskede en storm, der skilte isen ad, hvilket gjorde det nemmere at smelte.«

En rapport fra FN's klimapanel, IPCC, der udkom onsdag klokken 11 viser, hvad konsekvensen kan være, når isen smelter så hurtigt, som tilfældet er lige nu.

Rapporten forudser nemlig, at der kommer et stigende antal af oversvømmelser på Jorden over de næste år.

Det skriver Tv2.

Rapporten handler udelukkende om oceanerne og isen på Jorden - det kalder man også kryosfæren.

Ruth Wottram, der er klimaforsker ved DMI, fortæller, at der bliver mindre og mindre is i Arktis.
Ruth Wottram, der er klimaforsker ved DMI, fortæller, at der bliver mindre og mindre is i Arktis. Foto: HANDOUT
Vis mere

Mottram tilføjer, at september normalt har den laveste udbreddelse af havis på et år, mens marts har den største.

DMI skriver i deres tweet, at temperaturerne i Arktis er så høje, at man stadig venter med en konklusion, fordi der stadig kan ske afsmeltning.

Ruth Mottram siger, at der mange elementer som havtemperaturer og almindelige temperaturer, der spiller ind, når man skal forklare, hvorfor udbreddelsen er, som den er.

Tweetet fra DMI kommer i forbindelse med FN's klimatopmøde i New York, hvor den danske statsminister, Mette Frederiksen, har deltaget.