Syv millioner om året. 

Så meget står kronprins Christian til at få i apanage – men det er faktisk ikke det mest bemærkelsesværdige ved lovforslaget om den unge kronprins' kommende statsstøtte.

I hvert fald ikke, hvis man spørger kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen. 

For ham er det mest bemærkelsesværdige i stedet den kovending, som lovforslaget indeholder.

Der er en lønforhøjelse på vej til Kongehuset.
Der er en lønforhøjelse på vej til Kongehuset. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Vis mere

I lovforslaget står der, at loven først træder i kraft, når kronprins Christian etablerer egen husholdning. 

Men er det, når han flytter hjemmefra, bliver gift eller på et tredje tidspunkt? Det bliver ikke nærmere præciseret - og Kongehuset har ikke villet uddybe overfor B.T.

Dét har Lars Hovbakke Sørensen også funderet over.

»Kronprins Christian skal ikke have apanage i første omgang, men han skal have det, når han får egen husstand, altså når han flytter hjemmefra, når han ikke længere bor på Amalienborg, sådan må man opfatte det,« vurderer kongehuseksperten.

Da dronning Margrethe trak sig som regent med tronskiftet, blev Christian kronprins og Frederik konge. Nu skal Folketinget så i april behandle statsminister Mette Frederiksens forslag om, hvor meget de hver især skal have i apanage.
Da dronning Margrethe trak sig som regent med tronskiftet, blev Christian kronprins og Frederik konge. Nu skal Folketinget så i april behandle statsminister Mette Frederiksens forslag om, hvor meget de hver især skal have i apanage. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Og netop kravet til at den 18-årige kronprins først skal flytte fra sine forældre i Kongeparrets palæ på Amalienborg, førend han kan få sin apanage, er »bemærkelsesværdigt«, mener Lars Hovbakke Sørensen.

»Det er lidt anderledes end det, man havde forventet,« fortæller kongehuseksperten.

For Kongehuset havde allerede meldt ud, at kronprins Christian ikke skulle modtage apanage, når han fyldte 18 år, men i stedet, når han fyldte 21 år eller blev kronprins, som han blev ved tronskiftet i starten af året.

»Det, som var meldt ud, var, at han skulle begynde at modtage apanage, hvis der skete et tronskifte. Det gør han så ikke alligevel, det er der lavet om på nu, så det trækker jo lidt i en anden retning, end man havde forventet,« påpeger Lars Hovbakke Sørensen.

Sparer på Kronprinsen
Derfor er det også værd at bemærke, at selvom lovforslagene til Kongehusets fremtidige økonomi er blevet kaldt for både for »meget generøst« og »et kæmpe løft«, så sparer man faktisk lidt penge på den unge kronprins, påpeger kongehuseksperten.

»Det er så et sted, man i virkeligheden skærer lidt ned, nemlig at man venter med at give ham apanage, indtil han flytter et andet sted hen end Amalienborg,« pointerer Lars Hovbakke Sørensen.

Dog forventer han ikke, at der går længe, før den 18-årige prins 'etablerer egen husholdning', som det skrives i lovforslaget.

»Vi ved så ikke hvornår, han gør det, men det varer formentlig ikke så længe,« lyder det fra kongehuseksperten.

Til daglig går kronprins Christian i 3. g på Ordrup Gymnasium, og Kongehuset har tidligere lagt vægt på, at den unge kronprins vil prioritere sine studier, også de fremtidige.

Men flere eksperter har påpeget, at kronprins Christian allerede ser ud til at være blevet kørt i stilling som et aktivt medlem af Kongehuset.

Kronprinsen har foruden at tale ved sin stort anlagte 18 års fødselsdag, også allerede ageret regent og underskrevet sine første love, ligesom han ikke mindst får sin egen by til Royal Run, hvor han alene løber med fra start i Brønderslev.

Kronprins Christian skal fremover modtage apanage - men hvornår er endnu uklart.
Kronprins Christian skal fremover modtage apanage - men hvornår er endnu uklart. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Vis mere

Men med forslaget om, at kronprinsen først skal flytte hjemmefra og få eget hof, førend han får apanage, peger det på, at han ikke skal indtræde i en så fremtrædende rolle endnu.

»Det er jo sikkert, fordi man har den idé om, at pligter og løn skal følges ad, så hvis han ikke har så mange repræsentative opgaver for Kongehuset her i begyndelsen, så skal man heller ikke have nogen penge. Han har heller ikke nogen udgifter til, at han har en husstand,« bemærker kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Lovforslagene om kongehusets fremtidige økonomi, herunder lovforslaget om kronprins Christians apanage, behandles fredag 19. april i Folketinget.

Hør seneste afsnit af B.T.s royale podcast 'Kongehuset bag kulissen' herunder.