Årets talent ved Zulu Comedy Galla 2016, stand-up komikeren Ane Høgsberg, har mange jern i ilden. En podcast, et Zulu-program og sit første one man show, ‘Dårlig Feminist’, som har premiere i Aalborg i aften.

Men hvordan er man en dårlig feminist? Og hvem bestemmer egentlig det?

»Der er nogle erklærede feminister, som har fortalt mig, at det jeg siger, og den måde jeg fungerer på, er skadeligt for sagen. Det forstår jeg bare ikke helt. Jeg synes selv, jeg er en god feminist. Så længe man mener, man er enig i feminismens grundprincip, som er at alle mennesker skal have lige muligheder, så er man vel per definition en god feminist,« lyder det spørgende fra Ane Høgsberg.

Den 29-årige komiker er ikke ny i gamet. Hun har lavet stand-up i otte år, alligevel vandt hun talentprisen ved Zulu Comedy Galla i fjor, som en af de nye i flokken. Men det er meget normalt i stand-up, fortæller Ane Høgsberg. Her kan man nemlig kalde sig ny længe.

Selvom ordet ‘talent’ måske var en smule misvisende, når Ane Høgsberg havde været sjov på en scene i otte år, så var det en meget rørt og overvældet sønderjyde, der tog imod prisen i Operaen i fjor.

»Personligt var det en kæmpe anerkendelse, at folk, som jeg selv ser op til, har stemt på mig. Karrieremæssigt har det vist ikke betydet så meget. Det var ikke sådan, at det åbnede en masse døre i branchen, men det gjorde, at hr. og fru Danmark har noget at hænge mig op på, når de booker mig,« siger Ane Høgsberg.

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Man går op i petitesser

Når Ane Høgsberg i aften går på scenen i Aalborg til premieren på ‘Dårlig Feminist’, er det til hendes første one man show, og det kalder hun det, selvom hun er en kvinde.

»En god feminist havde måske kaldt det en one woman show, men det lyder bare virkelig grimt. Så jeg kalder det et one man show,« siger Ane Høgsberg.

Hun vil i showet gå i kødet på den moderne feminisme, som Ane Høgsberg mener går for meget op i småting.

»Showet handler om at udstille det hykleri, jeg synes, der er i feminismen. Jeg synes godt, at mærkesagerne kan ryge i baggrunden, når man går op i petitesser, for så glemmer vi at tale om ting, der betyder noget, som hævnporno og strukturel sexisme,« siger Ane Høgsberg og tilføjer:

»Det vil jeg meget hellere tale om, end at snakke om, at der ikke må være reklamer for nye bryster på bussen.«

Og det er meninger som dem, der ifølge Ane Høgsberg får nogle til at kalde hende en dårlig feminist.

»Feminismen fylder meget i samfundet, og derfor er det også naturligt at tale om det. Det har stand-up komikere gjort altid. I lang tid, var det at sparke nedad, hvis man kritiserede feminismen, men alle snakker om feminisme hele tiden, så det er ikke at sparke nedad længere,« siger Ane Høgsberg.

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Podcastvenner

Premieren på ‘Dårlig Feminist’ har fyldt rigtig meget i den 29-årige sønderjydes liv det sidste stykke tid, men der har heldigvis også været plads til andre projekter. For eksempel Comedy Fight Club, som vises hver mandag på TV 2 Zulu, og podcasten ‘Voksenvenner’, som Ane Høgsberg laver sammen med komikeren Jonatan Spang.

Tanken var, at de to skulle forsøge at gå fra at være bekendte til at være venner, og processen skulle så dokumenteres i en podcast.

»Det udsprang af, at vi syntes, det var svært at få nye venner som voksen. Men det er gået godt. Nu mødes vi også, selvom vi ikke laver podcast, og det er rigtig hyggeligt,« siger Ane Høgsberg og sætter en tyk streg under de to komikeres venskab:

»Han har mødt min hund, Niels, og det er der ikke ret mange, der får lov til. Så han er kommet tæt på.«

Jonatan Spang har da også lovet at komme, når hans nye voksenven Ane Høgsberg skal være en ‘dårlig feminist’ på Bremen i København i morgen aften. Det samme gælder de erklærede fjerdebølgefeminister fra 'Girl Squad'.

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere