»Mænd er til for at beskytte og glæde de smukke piger. Men en som Harvey Weinstein er en idiot. Man skal ikke voldtage nogen.«

Erik Brandt sidder tilbagelænet med charmekluden om halsen og hunden Andy ved sin side. I sin hyggestue på Esplanaden med reolerne fulde af bøger om vennen David Bowie, om Margit Brandt Design, om kongehuset.

Et af flere udsmykkede rum i den mere end 400 kvadratmeter store lejlighed, hvor han bor alene.

»Jamen, jeg er meget glad for piger. Margit og jeg havde et åbent forhold dengang, vi har lavet det ene og det andet,« fortæller han i det andet af tre B.T.-interview i påsken. Dette om 60'erne og kønsrollerne i en #Metoo-tid. Læs det første interview her. Og det tredje her.

Erik Brandt havde engang hus på øen Mustique, hvor han blev venner med David Bowie og Mick Jagger
Erik Brandt havde engang hus på øen Mustique, hvor han blev venner med David Bowie og Mick Jagger Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Erik Brandt, der jævnligt joker med, at han er 'fisseforstyrret', er en institution i dansk mode- og kulturhistorie. Erik og Margit Brandt blev berømte. På verdensplan.

De holdt selskaber med de rige og kendte. De kendte havde navne som dronning Margrethe, prins Henrik, Andy Warhol, Mick Jagger, David Bowie, Sam Spiegel, Jack Nicholson, you name it.

Han viser B.T. gennem de mange rum. Helt til badeværelset med to bade.

»Det her bad er til kvinderne under 20, og det her er til os andre,« griner han.

Vi når stuen. Formiddagssolen skinner ind på to krokodiller, der ligger på en kiste. Vuggen hugget i træ er forbeholdt babydukken, som en skulptur af en dreng står og våger over. Drengen poserer foran spejlet, der viser en nøgen kvinde på et stort maleri i stuens anden ende.

Det var her, Margit og han flyttede ind, da de solgte deres luksusvilla på Østerbro.

Kort tid før Margit Brandt døde.

»Jeg er så heldig at have været gift med en vidunderlig pige i næsten 50 år. Vi er og var kronjuvelen i dansk design,« siger Erik Brandt fra sofaen.

Der var både nøgenmodeller, verdensstjerner og Dronning Ingrid i Brandt-parrets omgangskreds.
Der var både nøgenmodeller, verdensstjerner og Dronning Ingrid i Brandt-parrets omgangskreds. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Brandet Brandt blev berømt. Margit var designeren, Brandt forretningsmanden. Det forelskede par mærkede de nye vinde i 60'ernes frigørelse. Over Atlanten til catwalken i Paris blæste det med blomster i håret og lårkort.

»Vores arbejde bar præg af ungdomsoprøret. Vi var de første, der lavede lårkorte nederdele. Det var meget ungt og hippieagtigt. Vi arbejdede 16 timer i døgnet og røg af og til en joint,« siger Erik Brandt om tiden i København, hvor pigerne stod i lange køer for at købe Margit Brandt Design.

»Vi var unge i 60'erne. De var eksperimenterende med fri sex og med joints. Vores modeller var helt nøgne alle sammen. Det var vidunderligt,« siger han.

»Dengang knaldede alle med alle. Det var mere frit. Det er meget vigtigt for et ægteskab, at det ikke går i stå og bliver røvkedeligt.«

Erik og Margit Brandt smed også tøjet i 60'erne. Det var på mode.
Erik og Margit Brandt smed også tøjet i 60'erne. Det var på mode. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

En god tid, synes forretningsmanden, der også besøgte San Francisco og snusede til hippiebevægelsen i tilrøgede spillesteder.

Selvom han ikke havde meget tilovers for rødstrømpebevægelsen i 70'erne, hvor kvinder modsatte sig at være sexsymboler og gå iklædt bikini og lårkort.

Hvor kvinder ville ligne mænd eller i hvert fald dække sig til. I dag ser han nogle af de samme tendenser.

»En mand er en mand, og en kvinde er en kvinde. Jeg synes, det er noget kludder, at vi alle sammen skal være ens. Det er ukvindeligt,« siger han.

»Jeg er ikke decideret mandschauvinist, men det er tæt på. De skal gøre, som jeg siger. Jeg er mand, og det er mig, som bestemmer,« siger Erik Brandt.

Efter et helt liv med smukke piger ved Erik Brandt, hvor langt han kan gå, fortæller han.

»Jeg respekterer kvinder, og de er ikke kun til pynt.«

Han er stærk modstander af voldtægt og at gøre kvinder fortræd, fortæller han.

Erik Brandt var blandt de første til at indføre lårkort mode i Danmark
Erik Brandt var blandt de første til at indføre lårkort mode i Danmark Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Lad en mand få lov at være en mand og beskytte en pige. Selvom jeg godt kan være brysk, er jeg en blød mand indvendig. Men man er jo ikke en gentleman i sengen.«

Og han indrømmer, at han overskrider grænser.

»Hvis der kommer en pige på gaden, nikker, ser godt ud, kan jeg godt spørge: 'Hvor kender jeg dig fra? Hvem er din mand? Har jeg så kysset dig?'«

»Det er da at overskride en grænse. Men der er aldrig nogen, som har været efter mig,« siger Erik Brandt, der tog succesen i København hele vejen til New York, hvor han lærte verdensstjernerne at kende.

Læs tredje og sidste historie i B.T.s påskeserie om Erik Brandt på bt.dk mandag klokken 20.30.