Sommerminderne fra Albertslund står skarpt for Anders Matthesen, der spillede Ludo og røg smøger i gårdhaven.

Hvis man kender lidt til hans karriere og hans efterhånden brede vifte af både musik, film og stand up, vil man vide, at Anders Matthesen er opvokset i Albertslund.

Den 43-årige komiker, der også går under aliasset Anden, bruger nemlig ofte den københavnske forstad i sine produktioner.

Det er med hans egne ord en "hård by", men referencerne til Albertslund er også en kærlighedserklæring til byen, hvor han har sine rødder.

Han har mange gode minder fra sin barndom og ungdom, og selv om han bruger noget af denne sommer på at turnere med sit nye show, "Anden bringer ud", skal der ikke meget til at tage ham direkte tilbage til en sommerdag i gårdhaven på Vestegnen.

- Jeg har mange minder, særligt dufte af bålfester, hybenbuske og regnvejr. Mange kærlige minder, som jeg også har forsøgt at mose ud i "Ternet Ninja".

- Det ligger lige på tungen, så når der kommer en duft eller en lyd, tager det mig direkte tilbage. Jeg er meget følsom over for neurologiske ankre. Hvis jeg hører en lyd eller et nummer, eller hvis et bilsæde er varmt på en bestemt måde, så er jeg helt tilbage til alle mine minder, fortæller komikeren, som har skabt store succeser som "Jul på Vesterbro", "Terkel i knibe" og "Sorte kugler".

Anders Matthesen forbinder sin ungdoms somre med stemninger og følelser frem for faste familieudflugter.

- Jeg har ikke været et nøglebarn, som altid sad alene på trappestenen, men de fleste minder handler om, at jeg er alene på eventyr, ude at cykle og virkelig mærke frihedsfornemmelsen.

Familien havde ikke faste sommerplaner, men foretrak at gøre noget forskelligt fra år til år.

Et år tog Anders Matthesen, hans storebror og deres mor til Tyrkiet i tre uger og boede i en rygsæk.

Nogle år blev de hjemme i Danmark hele sommeren.

- Da jeg var 16-17 år, brugte vi en hel sommer på at spille Ludo og se "Glamour" (amerikansk tv-serie, red.). Vi lavede ikke andet end at sidde i haven, ryge smøger og spille Ludo, og så gik vi ind og så "Glamour" sammen.

- Vores mor var super chill, så vores venner var der også hele tiden. Min bror havde en fast husgæst, som boede i huset et år og var med til middag hver dag. Vi hang bare i huset, og når alle kom hjem, slog vi os ned med vores venner og snakkede med min mor, spillede spil og bare hyggede.

- Der var altid liv i huset. Det var gode tider at sidde i den gårdhave i Albertslund om sommeren.

Anders Matthesen husker særligt én sommer, hvor hans mor tog til London og arbejdede som aupair.

Komikeren og hans kæreste overtog derfor huset i Albertslund.

- Der var OL i Barcelona, så vi sad og så alle de der Dream Team-kampe (kælenavn for det amerikanske basketballlandshold, som vandt guld ved OL i Barcelona i 1992, red.) fra USA om natten. Vi levede af bølgepomfritter, poletlakridser og smøger. Det var også en god sommer, fortæller Anders Matthesen med et stort grin.

Anders "Anden" Matthesen turnerer landet rundt med sit nye show "Anden bringer ud" frem til november.

Han optræder på Frederiksberg i Falkoner Salen fra den 18. til 21. august.

/ritzau/