Lyt til artiklen

Risikoen for smitte med abekopper er moderat på globalt plan, men høj i Europa, siger WHO's chef.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) erklærer udbruddet af abekopper for en international sundhedskrise, skriver Reuters.

Det er organisationens højeste alarmniveau.

Generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus siger lørdag på et pressemøde, at der er uenighed i WHO's ekspertgruppe, om hvorvidt udbruddet skal betegnes som en global sundhedskrise.

Ni af ekspertudvalgets medlemmer er imod, mens seks er for. WHO-chefen tog beslutningen, selv om et flertal af eksperterne ikke mente, at det var nødvendigt, forklarer han.

- Selv om jeg erklærer en international sundhedskrise, er det i øjeblikket et udbrud, der er koncentreret blandt mænd, der har sex med mænd, særligt dem med flere partnere, siger Tedros.

Han tilføjer, at risikoen for abekopper er moderat på globalt plan. Men i Europa er risikoen høj.

Hidtil er der indberettet over 14.000 tilfælde fra 71 lande. Fem mennesker er ifølge WHO døde af sygdommen.

Flere lande har meldt om en stigning i antallet af tilfælde af abekopper siden begyndelsen af maj.

Der har ikke tidligere været større udbrud uden for Vest- og Centralafrika, hvor sygdommen længe har været udbredt.

Med de værktøjer, der er til rådighed nu, er der gode muligheder for at få udbruddet under kontrol og stoppe smittespredningen, vurderer WHO-chefen.

Omkring halvdelen af de lande, der har indberettet tilfælde af abekopper, har adgang til vacciner mod sygdommen, meddeler organisationen.

I Danmark er der indtil videre indberettet 51 tilfælde. Det første tilfælde blev påvist 23. maj.

Det er anden gang i løbet af godt to år, at WHO erklærer en global sundhedskrise. Første gang var i slutningen af januar, da coronavirusset begyndte at brede sig fra Kina og videre til andre lande.

/ritzau/Reuters