Lyt til artiklen

Den 24. februar begyndte Rusland deres invasion af Ukraine.

Nogenlunde samtidig begyndte investeringsfirmaet Kingdom Holding, som primært kontrolleres af den saudiarabiske Alwaleed Bin Talal, at investere i russiske gas- og oliefirmaer.

Og det er bestemt ikke småpenge, som firmaet har smidt i henholdsvis Gazprom, Rosneft og Lukoil. Det har de selv offentliggjort på Twitter.

Hele 526 millioner dollar – 3,8 milliarder kroner – er der blevet brugt ifølge CNN Business.

Heraf er 365 millioner dollar investeret i Gazprom, 52 millioner dollar i Rosneft og 109 millioner dollar i Lukoil.

Der er ingen forklaring på, at Kingdom Holding har valgt at investere i de tre firmaer, ligesom de præcise datoer for købene heller ikke er kendte. Det er ligeledes uvist, om Kingdom Holding fortsat ejer sine depotbeviser i firmaerne.

Helt sikkert er det dog, at værdien på depotbeviserne faldt, efter Ruslands invasion, da flere vestlige lande indførte sanktioner mod Rusland.

Saudi-Arabien og andre Golfstater har forsøgt at holde sig neutrale i krigen mellem Ukraine og Rusland.

Det er dog ingen hemmelighed, at Saudi-Arabien og Rusland har et tæt samarbejde i OPEC+-olieproducentgruppen med forsyningen af råolie.

Købene er en del af Kingdom Holdings investeringsprogram, der fokuserer på energi, underholdning, kunstig intelligens, forsikring, formueforvaltning, råvarer og fonde, ifølge Bloomberg.