Ved hjælp af DNA-spor er det nu påvist, at ulven, der er løs i Vendsyssel og nedlagde et får den 23. november sidste år, oprindeligt stammer fra et ulvekobbel syd for Hamborg.

Naturhistorisk Museum i Aalborg har DNA-testet spor af ulven, og fundet ud af, at den har tyske rødder. Det skriver ulveatlas.dk.

Det er takket være det centraleuropæiske ulvesamarbejde (CEwolf), som Aarhus Universitet er en del af, at man har fastslået hanulvens identitet og oprindelse ved at matche dens DNA-profil med det centraleuropæiske ulveregister.

Hanulven har fået kodenavnet GW781m, og den er søn af Lübtheen-koblet fra sydøst for Hamborg. I en lige linje over land svarer det til, at den har flytter sig 450 km fra sit fødested til Vendsyssel.

Her ses ulvens spor fra fødestedet syd for Hamborg til Vendsyssel.
Her ses ulvens spor fra fødestedet syd for Hamborg til Vendsyssel. Foto: Naturhistorsk Museum, Aarhus
Vis mere

Det kan ikke med sikkerhed siges, hvornår ulven er født, men dets forældre har fået hvalpe hvert år siden 2014.

Forskerne mener, at GW781m er en enlig strejfende hanulv, der leder efter et egnet levested og en mage.

»Fundene ligger som perler på en snor op igennem Nordjylland. Vi vurderer det derfor som overvejende sandsynligt, at der kan være tale om samme individ, der i perioden fra den 8. november til den 14. december er vandret fra Salling op igennem Vesthimmerland til Vendsyssel, hvor sidste sikre fund blev gjort syd for Skagen Odde.

Siden har vi ikke modtaget oplysninger, der med sikkerhed kan bekræfte, hvor den befinder sig,« udtaler projektleder af den nationale bestandsovervågning af ulv, Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus.

På sin vandring må hanulven dermed have krydset Limfjorden sidst i november, skriver forskerne.

Derfor formoder forskerne, at ulven er svømmet over fjorden, hvilket er forventeligt, da ulve er stærke svømmere.

På siden www.ulveatlas.dk, kan man læse mere om, hvordan man kan indsende fund og på den måde bidrage til den samlede viden om ulve i Danmark.

Siden er opdateret med de nye bekræftede ulvefund i Nordjylland og ud over, at forskerne i den kommende tid vil tilføje en række nye informationer fra den vestjyske etablerede ulvefamilie, vil man også kunne følge med såfremt nye ulve bliver registreret.