Når NASAs marsrover Perseverance udforsker overfladen på planeten Mars for at finde mulige spor efter liv, så bruger den data, der er indsamlet i Salda-søen i det sydvestlige Tyrkiet.

Dér finder man mineraler og klippestykker, der er det nærmeste, man kommer det, der findes på Mars omkring Jezero-krateret, hvor roveren landede. Det har engang været oversvømmet med vand, mener forskere.

Informationer fra Salda-søen kan måske hjælpe videnskabsfolkene i deres jagt på fossiler af de mikrosedimenter, der måske er blevet deponeret rundtomkring i deltaet. Det skriver New York Post.

En gruppe amerikanske og tyrkiske videnskabsfolk udførte i 2019 en del research langs bredden af søen, der kaldes Tyrkiets Maldiver på grund af dens azurblå vand og hvide kyster.

To tyrkiske eksperter undersøger stranden ved Salsa-søen i Burdurprovinsen i Tyrkiet.
To tyrkiske eksperter undersøger stranden ved Salsa-søen i Burdurprovinsen i Tyrkiet. Foto: UMIT BEKTAS
Vis mere

De tror, at sedimenterne omkring søen er skabt ved kjælp af erosion af de store høje, der bliver lavet af mikrober og kendes som mikrobialitter.

Teamet, der styrer Perseverance, ønsker at finde ud af, om der også findes mikrobialitter i Jezero-krateret på Mars.

De vil også sammenligne de sedimenter fra Salda med kulstofmineralerne – dannet af kuldioxid og vand og er en forudsætning for liv – der er blevet opdaget i Jezero-krateret.

Eksempler på klipper, der bliver boret ud af Mars, skal gemmes på jorden deroppe. Det skal i så fald sendes tilbage til Jorden af robotmissioner, og det kan ske så tidligt som 2031.

Salda-søen ligner det, som roveren håber at finde spor af på Mars.
Salda-søen ligner det, som roveren håber at finde spor af på Mars. Foto: UMIT BEKTAS
Vis mere