Tyrkiet har fredag indkaldt den danske ambassadør i Tyrkiet til samtale blandt andet på grund af "angreb på Koranen".

Det oplyser unavngivne kilder i Tyrkiets udenrigsministerium.

Udmeldingen er ikke bekræftet officielt. Ritzau forsøger at få bekræftet oplysningen hos udenrigsministeriet i Danmark.

At indkalde en ambassadør til samtale betragtes generelt som et markant diplomatisk værktøj, som sender et stærkt signal til ambassadørens land.

Danmark er særligt havnet i tyrkernes søgelys, efter at den dansksvenske politiker Rasmus Paludan torsdag meddelte, at han fredag vil brænde tre koraner i København - blandt andet ved Tyrkiets ambassade.

Paludan brændte en koran foran Tyrkiets ambassade i Stockholm lørdag for knap en uge siden. Det har forværret forholdet mellem Tyrkiet og Sverige.

Ifølge Reuters ønsker det tyrkiske udenrigsministerium, at de danske myndigheder forhindrer, at Paludans koranafbrændinger fredag finder sted.

En kilde fra ministeriet kalder ifølge Reuters Paludans varslede handlinger en "provokerende handling, der udgør en hadforbrydelse".

I Danmark kræver det ikke en tilladelse af en demonstration, da det er omfattet af grundlovens bestemmelser om forsamlings- og ytringsfrihed.

Man skal dog informere politiet, så det kan sikre en fredelig afvikling. Politiet laver herefter en konkret vurdering af den enkeltstående demonstration.

Det har tidligt fredag eftermiddag endnu ikke været muligt at få fat i den danske ambassadør i Tyrkiet eller i Rasmus Paludan.

/ritzau/