USA's præsident, Donald Trump, vækker opsigt med udtalelser om Danmark – på flere måder. Dels bekræfter præsidenten nu sin interesse i at købe Grønland, og dels sår han tvivl om det planlagte besøg til Danmark.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Det er noget, vi har talt om. Danmark ejer det principielt. Vi er allierede med Danmark, og vi beskytter Danmark, så idéen blev drøftet, og jeg synes bestemt, at det strategisk lyder spændende,« siger præsidenten.

Meldingen kommer, efter at præsidentens økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, sagde, at Trump-administrationen var i færd med at undersøge et muligt køb af verdens største ø.

Ifølge Kudlow var præsidenten interesseret i et køb – blandt andet fordi Grønland har mange værdifulde mineraler og spiller en vigtig strategisk rolle.

Mens den amerikanske præsident søndag bekræfter, at han er interesseret i Grønland, så understreger han samtidig, at et eventuelle planer om et køb 'ikke ligger øverst på dagsordenen'.

»Meget kan blive gjort. I virkeligheden drejer det sig om én stor ejendomshandel. Det er hårdt for Danmark, fordi de taber 700 millioner dollar om året på Grønland,« siger præsidenten til journalister søndag.

I samme interview siger Trump desuden, at han kun 'måske' kommer til Danmark. Efter planen skal han besøge Danmark 2.-3. september, men den plan sår præsidenten altså nu selv tvivl om.

»Jeg tager ikke nødvendigvis helt sikkert dertil. Det gør jeg måske. Vi tager til Polen, og så tager vi måske til Danmark,« siger Donald Trump.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er søndag på besøg i Grønland.

Hun måtte under sit besøg understrege, at Grønland ikke er til salg.

»Grønland er ikke til salg. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håber vedholdende, at det ikke er noget, der er alvorligt ment,« siger Mette Frederiksen om den amerikanske interesse for Grønland.

2.-3. september lægger USA-præsident Donald Trump efter planen vejen forbi Danmark, hvor han blandt andet skal tale om Arktis med Mette Frederiksen.

Under sit besøg skal han også mødes med formanden for det grønlandske selvstyre.

Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, afviste fredag, at Grønland er eller kan komme til salg.

/ritzau/