Mens danske politikere forhandler om en langsigtet genåbningsplan for landet, går det i mange europæiske lande den modsatte vej.

En tredje bølge, der lige nu skyller ind over Europa, har den seneste uge tvunget flere lande til nye nedlukninger.

I den seneste opgørelse fra EDCD er antallet af nye smittede i uge 9 og 10 nu 382 pr. 100.000 indbyggere i hele Europa. Det er et niveau, som ikke er set siden januar.

Danmark ligger dog relativt lavt med 161 nye tilfælde i løbet af de seneste 14 dage pr. 100.000 indbyggere, mens lande som Tjekkiet, Esland og Ungarn ligger omkring eller langt over 1.000.

Universitetshospitalet i den tyske by Essen behandler lige nu flere alvorlige tilfælde af covid-19. En tredje bølge betyder nu yderligere restriktioner i Tyskland.
Universitetshospitalet i den tyske by Essen behandler lige nu flere alvorlige tilfælde af covid-19. En tredje bølge betyder nu yderligere restriktioner i Tyskland. Foto: FRIEDEMANN VOGEL
Vis mere

Tyskland

Fredag aften meldte Tysklands kansler, Angela Merkel, ifølge Sky News ud, at landet lige nu oplever en eksponentiel vækst: »Så det er godt, at vi er blevet enige om en nødbremse, og den nødbremse er vi desværre nødt til at bruge.«

Dermed svinder tyskernes håb om en lempelse af coronarestriktionerne inden påske, når Angela Merkel mandag mødes med delstaternes regeringschefer for at diskutere coronastrategien. Ifølge AFP vil hun nemlig både stramme restriktionerne og forlænge den delvise nationale nedlukning indtil midten af april.

Frankrig

I Frankrig er antallet af patienter på landets intensivafdelinger stigende og har nået et rekordniveau for 2021 med 4.353 indlagte covid-19-patienter.

På grund af stigende smittetal og indlæggelser bliver Paris- og Nice-regionen, dele af Normandiet og i det nordlige Frankrig lukket ned på ny. Nedlukningen betyder blandt andet generelt udgangsforbud, lukning af ikkeessentielle butikker og forbud mod at rejse ud af de berørte områder.

Mandagens demonstrationer mod en ny nedlukning i den italienske by Turin.
Mandagens demonstrationer mod en ny nedlukning i den italienske by Turin. Foto: MARCO BERTORELLO
Vis mere

​Italien

Siden midten af februar har smittetallene været støt stigende i Italien. Derfor lukkede landet i sidste uge yderligere ned frem mod og hen over påsken.

I store dele af landet er der udgangsforbud, nedlukning af alle ikkeessentielle butikker, skoler samt forbud mod at have gæster.

Polen

Polen er i øjeblikket også hårdt ramt af den tredje bølge, og derfor blev der lørdag genindført en række restriktioner.

Det betyder blandt andet, at hoteller, shoppingcentre, kulturinstitutioner og svømmehaller skal holde lukket.

I Oslo har man i sidste uge indført de hidtil strengeste restriktioner.
I Oslo har man i sidste uge indført de hidtil strengeste restriktioner. Foto: Stian Lysberg Solum
Vis mere

Norge

På grund af en kraftig smittestigning i Oslo indførte man i sidste uge de strengeste, lokale smittereducerende tiltag hidtil under pandemien i og omkring Oslo.

I regionen omkring Oslo er alle arrangementer uden for hjemmet (begravelser og bisættelser undtaget) nu forbudte.

Estland

Lørdag havde Estland ifølge Udenrigsministeriet verdens højeste smittetal, og hospitalsvæsnet er under voldsomt pres – særligt i hovedstadsområdet.

Det betyder, at landet er i lockdown, og de fleste skoler og butikker er lukkede.

Letland

Letland strammede i sidste uge restriktioner for at imødegå en tredje bølge og reducere smittetrykket, som i lang tid har ligget meget højt.

Dermed er hjemmearbejde gjort obligatorisk i den offentlige og private sektor, hvor det er muligt.

Udenrigsministeriet fraråder stadig alle rejser til hele verden og opfordrer på Twitter kraftigt til, at danskerne holder påskeferie hjemme.

Du kan læse mere om alle europæiske landes coronarestriktioner på coronasmitte.dk eller de enkelte ambassaders hjemmesider. Vær dog opmærksom på, at restriktionerne løbende ændres.