Forrige weekend satte fem personer sig til rette ved en familiefrokost i den australske by Leongatha, sydøst for Melbourne.

Men for tre af personerne skulle det vise sig at blive deres sidste måltid.

Samtidig venter en fjerde person på en levertransplantation, mens en femte er uskadt. Det skriver BBC om det, der skete efter frokosten, som siden er blevet kaldt 'familiefrokost-mysteriet'.

Ægteparret Gail og Don Patterson ankom 30. juli til deres svigerdatters, Erin Patterson, hus for at spise frokost med deres børnebørn.

Med dem var Heather, Gails søster, og hendes mand Ian.

Ifølge BBC bliver de alle fire beskrevet som 'højt elskede borgere' fra landsbyen Korumburra.

Frokosten blev spist, og Gail, Heather, Don og Ian kørte hjem.

Gail og Ian - to af dem, som deltog i frokosten.
Gail og Ian - to af dem, som deltog i frokosten.
Vis mere

Men efter et par timer var noget galt. Alle fire henvendte sig til deres læge med det, de troede var madforgiftning. Dog var alvoren langt større, og de blev alle hastet til et stort hospital i Melbourne.

Lægerne kunne konstatere, at det ikke var muligt at redde Gail, Heather og Don.

De døde i timerne efter. Ian er kritisk tilstand, men har fået beskadiget sin lever i sådan en grad, at han skal have en transplantation.

Tilbage står spørgsmålet: Hvad er der sket? Og derfor er politiet inddraget i sagen.

Politiet vurderer – på baggrund af lægelige undersøgelser – at de fire personer har spist svampen amanita phalloides, på dansk kaldet en grøn fluesvamp.

'Grøn fluesvamp er dødelig giftig og må ikke spises. Svampen forårsager celledød i lever og nyrer med fatale lever- og nyreskader som følge', skriver Miljøstyrelsen om svampen.

Det, der vækker politiets undren, er, at Erin Patterson og hendes to børn er uskadte.

Politiet er usikre på, om hun har spist det samme måltid som de andre. Og om der overhovedet var svampe i det måltid, Erin Patterson serverede for sine gæster. Ikke desto mindre har Erin fået fjernet sine to børn midlertidigt, mens undersøgelserne står på.

Børnenes far, Gail og Dons søn, var ikke en del af frokosten, da han er skilt fra Erin Patterson. Politiet beskriver dog skilsmissen som venskabelig.

»På nuværende tidspunkt er dødsfaldene meget mystiske. Det kan være meget uskyldigt, men vi ved det ikke,« udtaler politiet.

Politiet undersøger derfor, om sagen drejer sig om 'utilsigtet forgiftning' eller 'ondskabsfuld aktivitet'. Og hvem der i så fald står bag.

Erin Patterson har ved en pressekonference ved sit hjem understreget sin uskyld i sagen.

»Jeg forstår ikke, hvad der er sket. Jeg har ikke gjort noget, jeg elskede dem. Gail var den mor, jeg ikke havde. Mine børn har mistet deres farmor,« sagde hun blandt andet ifølge The Age.

I mellemtiden har sagen fået enorm opmærksomhed fra ind- og udland, ligesom det lokale samfund er rystet og i sorg.

»Ingen ville nogensinde forvente, at det her ville ske. Folk er sørgende og ekstrem triste,« siger den lokale borgmester Nathan Hersey til BBC.

Ifølge BBC er det ikke første gang, at svampeforgiftninger sker i delstaten Victoria. Angiveligt, fordi flere plukker svampe og forveksler giftige med spiselige.

I 2020 døde en person eksempelvis efter at have plukket og spist en giftig svamp.

Politiet opfordrer generelt folk til at holde sig fra svampe i naturen.