Politiet i Sydafrika har revet cannabisplanter op med rode. De voksede nemlig nær præsident Cyril Ramaphosas kontorer i Pretoria.

Og de tilhørte aktivister fra det oprindelige Khoisan-samfund. Aktivisterne har camperet i området igennem de seneste tre år.

Lederen kalder sig selv for kong Khoisan, og han holdt godt fast i planterne, da politifolkene trak ham væk. Det skriver blandt andre BBC.

»Politiet … I har erklæret krig,« bliver han citeret af nyhedsbureauet AFP for at sige. »Vi har været her fredeligt. Men nu skal vi komme efter jer,« fortsatte han.

Kong Khoisan føres ind i politibilen, efter han er blevet anholdt.
Kong Khoisan føres ind i politibilen, efter han er blevet anholdt. Foto: PHILL MAGAKOE
Vis mere

Der var mødt omkring 24 politifolk op til razziaen, nogle var iført 'optøjer'-udstyr. De anholdt fire personer, mænd og kvinder i alderen fra 22 til 54 år.

Blandt de anholdte var kong Khoisan. De blev sigtet for at forhandle cannabis, at have plantet og dyrket dem ulovligt. Og for ikke at bære ansigtsmasker, selv om de blev beordret til det af en politimand.

Aktivisterne besatte et grønt område ved præsidentens kontorer i 2018 for at kæmpe for en officiel anerkendelse af deres sprog.

Kong Khoisans hustru, dronning Cynthia, var meget vred over hændelsen, da hun blev interviewet om det af Sydafrikas nyhedsmedie IOL.

»Jeg er meget, meget vred,« sagde dronning Cynthia, der fortalte IOL, at Khoisan-folket kun var ude på at blive anerkendt.

Cannabisplanterne var kun blevet brugt som medicin, fortalte hun. De var blevet plantet i deres grøntsagshave.

Sydafrika har tilladt den personlige brug af cannabis på private områder siden 2018, men jorden, som de dyrkede cannabissen på, var ikke deres egen.

Khoisan-folkene er Sydafrikas ældste indbyggere. Men i dag udgør de blot en lille del af landet.

Der kommer hjælp fra en aktivist til kong Khoisan, der er ved at blive anholdt. 
Der kommer hjælp fra en aktivist til kong Khoisan, der er ved at blive anholdt.  Foto: PHILL MAGAKOE
Vis mere

Andre læser også