Notre Dames to tårne er reddet fra branden, der natten til tirsdag meldes at være kommet under kontrol.

Store dele af Notre Dame - et af Paris' store vartegn - blev mandag aften omdannet til aske. Spiret og hele taget er kollapset.

»Alt brænder,« lød det fra Andre Finot, der er kirkens talsmand.

Kort efter klokken tre natten til tirsdag meddeler brandvæsnet dog, at branden nu er under kontrol. Det skriver nyhedsbureauet Reuters, ligesom en talsmand for politiet oplyser det samme til CNN.

Vis mere

Byens borgere har fulgt dramaet. Mange har med tårer udtrykt deres sorg over, at en bygning, der er så tæt knyttet til fransk kultur, måske ikke længere vil være der.

»Jeg er bedrøvet over her i aften at se denne del af os selv gå op i flammer,« udtalte præsident Emmanuel Macron mandag aften, hvor han besøgte kirken.

Notre Dames grundlæggende konstruktion står dog til at blive reddet fra total ødelæggelse, lød det fra en talsmand fra det franske brandvæsen kort før klokken 23 ifølge Reuters.

De to tårne er reddet, oplyste brandvæsenet.

Derudover oplyste talsmanden, at én brandmand er blevet alvorligt såret i forbindelse med slukningsarbejdet.

Kirken var ved at blive renoveret. Store stilladser omkranser bygningsværket. Derfor antager mange, at branden er opstået i forbindelse med det arbejde, som var i gang.

Branden brød ud klokken 18.50, og den bredte sig med stor hast og intensitet.

Anklagemyndigheden i Paris har en foreløbig teori om, at den store brand begyndte ved et tilfælde. Sådan lyder meldingen, der bygger på foreløbig efterforskning, skriver AFP.

»Dette er det mest sørgelige, jeg nogensinde har stået og set på,« siger den 50-årige britiske turist Sam Ogden til AFP.

Han skulle have besøgt Notre Dame sammen med sin familie.

Notre Dame - på dansk Vor Frue - er en af Frankrigs største turistattraktioner.

Billeder fra fransk tv viste lidt tidligere, at tårnet var omspændt af flammer, og at det brændte under en del af taget. Tyk røg væltede op fra det historiske bygningsværk, som hvert år besøges af millioner af mennesker.

Præsident Emmanuel Macron skulle mandag aften have talt til nationen om, hvordan han vil reagere på de seneste måneders store demonstrationer i Frankrig. Han meddelte, at han aflyste sin tale på grund af storbranden.

I stedet talte han sent mandag aften foran kirken, hvor han lovede at genopbygge kirken.

Det der er sket er en tragedie, sagde han.

Han vil søge om international økonomisk hjælp til genopbygningen, og FN's verdensarvsagentur, UNESCO, har allerede givet tilsagn om at det vil gøre hvad det kan for at assistere.

Der har været en del mennesker både inde og uden for kirken, da branden opstod. Inde i kirken var man ved at forberede påsken og de katolske ceremonier, der symboliserer Jesus' død og opstandelse.

Notre Dame blev færdigbygget i midten af 1300-tallet. Det tog cirka 200 år at opføre den.

Dens berømmelse steg, da forfatteren Victor Hugo i 1831 udgav romanen "Klokkeren fra Notre Dame".

Genoplev vores liveblog herunder: