Hvad kan man egentlige tillade sig ved en buffet?

Det er det helt store spørgsmål i Sverige, hvor den 27-årige Marcus Vadeby fra Katrineholm har sat ild i en debat, der har bredt sig til resten af vores broderland, skriver Expressen.

Han blev - i lighed med andre gæster, siger han - stirret på i restauranten Commats frokostbuffet og delte den oplevelse på stedets Facebookside.

Så fik han et opkald fra ejeren.

»Mit navn står der, og det var sådan, han fandt mig. Så ringede han til mig og forklarede, at jeg havde taget fire hakkebøffer. Han sagde, at det ikke er normalt at spise så mange, at folk som mig ikke er profitable kunder, og at buffetloven siger, at man kun må tage to.«

Gæsten fortæller, at der ikke var nogen synlige instruktioner om, hvor meget man måtte tage for de 129 svenske kroner. Det svarer til knap 90 danske kroner.

Han medgiver også, at han med sin store fysik - 195 centimeter i højden og 140 kilo i drøjden – spiser 'mere end normalt, men ikke overdrevent meget'.

Siden er debatten ført videre til TV4s Nyhetsmorgon, hvor etikette- og sanseekspert Mats Danielsson siger det klart:

»En buffet er en buffet. Hvis du ikke har sat en grænse på forhånd, kan du spise, hvad du vil,« siger han, men slår dernæst fast:

»Man skal aldrig tage mere, end man kan spise. Smid ikke maden ud, det er vigtigt. Det er her, sund fornuft og etikette virkelig kommer i spil.«

Restauranten har givet svar på tiltale via Facebook, hvor de slår fast, at påtalen handlede om at mindske madspild, og at den pågældende gæst gentagne gange har smidt mad ud.

Den 27-årige Marcus Vadeby afviser den kritik.