Hvis ikke vi finder en anden beboelig planet i vores solsystem inden for 100 år, så risikerer vi at uddø.

Så dystre er forudsigelserne ifølge The Telegraph fra den verdensberømte fysiker Stephen Hawking i dokumentarserien 'Ekspedition Nye Jord', der bliver sendt som en del af BBC's videnskabssæson 'Morgendagens verden'.

Stephen Hawking, der er fanget i en lam krop, men med en hjerne, der fortsat fungerer, har ellers tidligere hævdet, at mennesket inden for de næste 1.000 år vil være nødsaget til at finde en anden planet at bo på. Det tal er således nedjusteret til 100 år nu.

Samtidig forudser han, at særlig kunstig intelligens kan ende med at have en indflydelse på menneskets undergang. Ifølge den 75-årige fysiker vil robotter og maskiner i værste fald overhale mennesket i det evolutionære kapløb.

På en konference på den spanske ø Tenerife sidste år udtrykte han også bekymring over fremtidens brug af kunstig intelligens, særligt i våbenindustrien.

Her påpegede han, at selvom kunstig intelligens kan bruges til gode formål, for eksempel medicinsk, er det ikke den udvikling, teknologien primært bliver brugt til. Regeringerne er derimod mere interesserede i at bruge den kunstige intelligens til at udvikle højteknologiske - og potentielt meget farlige - våben.

»Jeg tror ikke, at fordelene i kunstig intelligens nødvendigvis er gode. Når maskinerne når det kritiske punkt, hvor de er i stand til at udvikle sig selv, kan vi ikke forudse, om maskinernes mål vil være de samme som vores,« sagde han ifølge The Independent.

Samtidig har Stephen Hawking udtryk bekymring for både klimaudfordringer og overbefolkning

»For seks år siden advarede jeg mod forurening og overbefolkning. Det er blevet værre siden. Befolkningen er vokset med en halv milliard siden sidste interview, og uden udsigt til at udviklingen stopper.«

»Med denne rate vil der være 11 milliarder i 2100. Luftforurening er vokset med otte procent de sidste fem år. Mere end 80 procent af indbyggerne i urbane områder er udsat for farlige mængder af luftforurening,« siger han.