Ekskonge Juan Carlos' farvel til Spanien efterlader monarkiet i en udsat position, mener venstrefløjsleder.

Med sin beslutning om at forlade Spanien har tidligere konge Juan Carlos efterladt landets kongehus i en udsat position.

Det mener Spaniens vicepremierminister, den venstreorienterede Pablo Iglesias.

- Juan Carlos de Borbons flugt til udlandet er en uværdig handling fra en tidligere statsleder, og det efterlader monarkiet i en meget udsat position, skriver Iglesias på Facebook mandag.

Pablo Iglesias er leder af partiet Podemos, som er del af den regerende koalition.

Ifølge lokale medier er Juan Carlos allerede rejst ud af Spanien til en ukendt destination.

Den portugisiske tv-station TVI24 og en portugisisk avis rapporterer, at Juan Carlos befinder sig i det fashionable Cascais nær Lissabon, men det er ikke bekræftet fra officiel side.

Juan Carlos meddelte mandag, at han ville gå i eksil for at beskytte kongehuset, efter at der er rettet korruptionsbeskyldninger mod ham.

Pablo Iglesias mener ifølge sit opslag, at den 82-årige ekskonge bør svare på beskyldningerne i Spanien.

Han tilføjer desuden, at en demokratisk regering ikke kan acceptere handlinger, som underminerer monarkiet.

Jordi Sanchez, der er en af flere politiske ledere fra Catalonien, som er idømt fængselsstraf for at have deltaget i regionens mislykkede forsøg på løsrivelse i 2017, fremhæver på Twitter, at han fortsat holdes indespærret på grund af flugtrisiko.

Han opfordrede derfor Spaniens højesteret til at tilbageholde den tidligere konges pas efter mandagens overraskende melding fra kongehuset.

- Hvor er retfærdigheden henne i Spanien?, skriver han i et tweet.

Det konservative Partido Popular, som er det største oppositionsparti, udtrykker derimod respekt for Juan Carlos's beslutning og takker ham for sit afgørende bidrag gennem fire årtier til at forvandle Spanien til et demokratisk retssamfund.

Juan Carlos satte sig på tronen i 1975, efter at Spaniens autoritære leder gennem flere årtier general Franco døde i 1975. I de første mange år var Juan Carlos populær i befolkningen, men det varede ikke ved.

En række skandaler tærede på hans omdømme, og i 2014 valgte han at trække sig og overlade tronen til kronprins Felipe.

De seneste uger er presset på den tidligere konge og hans søn vokset, efter at anklagemyndigheder i Spanien og Schweiz begyndte at undersøge påstande om, at Juan Carlos skulle have modtaget bestikkelse i forbindelse med en kontrakt for højhastighedstog.

/ritzau/Reuters