Salget af private jetfly ventes at boome i år. Det vil være en yderligere belastning for vores planet, da mange af brugerne dermed undslipper skatten på flyrejser.

Andelen af private jetfly er blevet mere end fordoblet gennem de sidste to årtier. Flere fly blev produceret sidste år end nogensinde før. Det fastslår en tænketank i en rapport, der blev udsendt i mandags.

Der var 5,3 millioner privatflyvninger i 2022. Sidste år blev det første, hvor privatfly overgik dets hidtidige højdepunkt, som var i år 2007, før den financielle krise i 2008 og 2009. Det skriver den engelske avis The Guardian.

Salget af private jetfly bliver i år formentligt i omegnen af 235 milliarder kroner.

Aktivister fra Greenpeace sidder foran et privat jetfly på lufthavnen i Schiphol i Amsterdam, Holland.
Aktivister fra Greenpeace sidder foran et privat jetfly på lufthavnen i Schiphol i Amsterdam, Holland. Foto: Remko de Waal
Vis mere

Selvom rejser med private jetfly kun udgør circa fire procent af flymarkedet, så producerer de 10 gange mere drivhusgas pr. passager.

USA er stadig den globale leder, når det gælder den private rejse og forretningsrejser.

Men det er faktisk de rejsende på almindelige fly, der støtter privatflyene. Skatten på privatfly steg kun 2 procent, men de kommercielle fly måtte af med 17 procent i skat af alle fly, der bliver håndteret i USA.

»Passagerer, som rejser med de private jetfly, er de ultra rige. Og de udgør en enorm udgift for alle os andre,« siger Chuck Collins, der er medforfatter til rapporten fra Institute for Policy Studies.

Sådan ser den ud inde i kabinen på en Skyacht fra firmaet Embraer S.A. Aerospace.
Sådan ser den ud inde i kabinen på en Skyacht fra firmaet Embraer S.A. Aerospace. Foto: Reuters
Vis mere

»Ikke alene betaler de almindelige passagerer for privatflyene. De udleder også langt mere forurening.

Hvis vi ikke kan forbyde private jetfly, så bør vi i det mindste beskatte dem og kræve, at de betaler for deres forurening.«

Elon Musk, der ejer Twitter og har grundlagt bilfirmaet Tesla, er den mest aktive privatflyver i USA. Han flyver i et nyt jetfly, og fløj 171 rejser i 2022.

Flyveturene brugte 800.000 liter jetbrændstof og udledte 2.000 tons kuldioxid.