De mange QAnon-tilhængere har svært ved at tro det.

»Jeg har lyst til at kaste op,« lyder det fra én.

»Jeg er bare så forvirret,« konstaterer en anden.

»Hvad nu? Var det kun løgne og bullshit?« spørger en tredje.

Ifølge QAnon-tilhængerne skulle alt modstanden kulminere onsdag kl. 12, da Joe Biden blev præsident.
Ifølge QAnon-tilhængerne skulle alt modstanden kulminere onsdag kl. 12, da Joe Biden blev præsident. Foto: POOL
Vis mere

Og sådan bliver det ved og ved fra de højreorienterede konspirationsteoretikere på beskedtjenesten Telegram og i debatforummer på hjemmesider som Gab, 8kun og Great Awakening, men det vender vi tilbage til.

QAnon-tilhængerne havde ellers set frem til 20. januar. Det var genopstandelsens dag: Her skulle deres store leder Donald Trump genindtage præsidentembedet, her skulle samtlige politiske modstandere arresteres, her skulle det stå tydeligt, at optøjerne i Kongressen 6. januar kun var en appetitvækkende forret.

I stedet skete der... absolut ingenting.

Altså ikke andet end at Joe Biden officielt blev USAs 46. præsident, mens hans forgænger Donald Trump forlod Washington DC og rejste ned til sit resort i Florida, hvor man ikke har hørt noget til ham siden. Der kom ingen »storm« over Washington DC.

Den åskaldte Q-shaman Jake Angeli (i midten med horn) var blandt de demonstranter, der stormede Kongressen 6. januar.
Den åskaldte Q-shaman Jake Angeli (i midten med horn) var blandt de demonstranter, der stormede Kongressen 6. januar. Foto: SAUL LOEB
Vis mere

»Hvornår begynder de at arrestere folk?« som en QAnon-tilhænger spurgte under indsættelsesceremonien – i tråd med grupperingens forestillingerne om, at de 25.000 udstationerede soldater fra Nationalgarden i virkeligheden var til stede for at afsætte Joe Biden og resten af hans følge fra det demokratiske parti.

BBC-journalisten Shayan Sardarizadeh, der skriver om blandt andet misinformation og konspirationsteorier på nettet, har samlet et væld af reaktioner fra de fornævnte netværk, som Q-tilhængerne bruger.

Her fremgår forbløffelsen og mismodet tydeligt. Der bliver talt om at brænde det amerikanske flag i skuffelse over den manglende revolution. Folk har svært ved at tro på, at alle de planer og forestillinger, der har floreret i uger og måneder, ikke blev til virkelighed.

»Jeg er så træt af misinformationen og alt det falske håb,« som det lyder. Se et stort udpluk af reaktionerne i Shayan Sardarizadehs tweets herunder (artiklen fortsætter under de to tweets):

Men hvad sker der så nu?

Det er spørgsmålet, der ikke mindst breder sig i kølvandet på en besked fra Ron Watkins, der ifølge flere medier dukkede op på Telegram senere onsdag. Han er søn af Jim Watkins, der grundlagde 8kun (hvor den mystiske og ukendte Q i sin tid for første gang gav sig til kende). Siden valget 3. november sidste år har sitet været fyldt med påstande om valgsvindel.

»Vi gjorde vores bedste. Nu må vi holde vores hoveder højt og gå tilbage og leve vores liv, så godt vi kan,« skrev Ron Watkins til sine 120.000 følgere, ifølge eksempelvis BBC.

Ifølge Brian Friedberg, der er seniorforsker ved Harvards Shorenstein Center, vil Donald Trumps exit kun forstærke den »underdog-mentalitet«, der oprindeligt har været med til at fostre og nære de mange konspirationsteorier, som har været motoren for QAnon-tilhængerne.

»Alt det, de hader, er der stadig. Alle institutionerne som 'deep state', kommunister, liberale, Antifa er der stadig – og de vandt,« siger Brian Friedberg til Guardian:

»Der er ikke grund til at holde op med at hade.«

Eller som ekstremist-eksperten Marc-Andre Argentino skriver på Twitter:

»Selv uden QAnon, selv uden Q, selv uden Trump eksisterer de kernelementer, der i første omgang fik de mennesker til at tro på QAnon, stadig. Og de har brug for en måde af få afløb for deres konspiratoriske tankegange og antidemokratiske idealer,« lyder det fra ham.

På de forskellige Q-hjemmesider er der ifølge flere mere medier godt nok nu en del vrede rettet mod Donald Trump, men der er også allerede teorier om, at Joe Bidens indsættelse i virkeligheden er en del af en større plan, som stadig vil give Donald Trump comeback.

Hvilket går meget godt i tråd med det, en QAnon-tilhænger ifølge Buzzfeed har skrevet efter 20. januar.

»Hvad vil pointen være med at give op nu? Jeg har ikke andet at lave end at stole på de mennesker, der satte alt på spil for USA.«