Lyt til artiklen

Ordene faldt til allersidst i den tv-tale, Vladimir Putin onsdag morgen holdt til det russiske folk.

»Jeg tror på jeres opbakning,« lød det.

Forinden havde den russiske præsident fortalt, hvordan det var nødvendig med en delvis mobilisering – det vil sige aktiveringen af 300.000 mand – for at kunne opnå hovedformålene med invasionen af Ukraine.

For Jonas Gejl Kaas, der forsker i russisk udenrigs- og sikkerhedspolitik og brug af militær magt ved Aarhus Universitet, er appellen til folket af særlig betydning.

Vladimir Putin talte onsdag morgen til den russiske befolkning.
Vladimir Putin talte onsdag morgen til den russiske befolkning. Foto: HANDOUT
Vis mere

»Det er jo en erkendelse af, at nu lægger han også en større del af sin og Ruslands skæbne i de indkaldtes og befolkningens hænder: 'Vil i bære det?' spørger Putin,« forklarer han:

»Nu ryger krigen i den grad ind i 300.000 russeres og deres pårørendes hjem, og det tænker jeg er et gamble, men det er også en chance, han må tage. Det bliver en prøveballon for russernes egentlige opbakning til krigen. Så er spørgsmålet, om den er så stor og nagelfast, som Putin har forventet.«

Derfor er Jonas Gejl Kaas især spændt på at følge, hvordan den delvise mobilisering, der allerede er iværksat fra i dag, modtages og reelt føres ud i livet.

  • Dukker de pågældende reservister frivilligt op, eller skal de trækkes ud af deres hjem?
  • Vil der begynde at komme flere synlige protester mod krigen?
  • Er der overhovedet materiel nok til så mange soldater?

Ruslandseksperten bed derfor også mærke i, hvordan Vladimir Putin i store dele af sin onsdagstale igen og igen fremlagde, hvordan han ser en stigende trussel mod Rusland som nation.

»Vestens mål er at svække, splitte og i sidste ende ødelægge vores land,« lød det eksempelvis fra den russiske præsident. Se mere i videoen øverst i artiklen

Jonas Gejl Kaas: »Der er jo tale om en eskalation (af indsatsen i Ukraine, red.), så spørgsmålet bliver i første omgang, om de, der skal indkaldes, køber argumentationen, og siden, om alle dem omkring dem gør det – og i virkeligheden hele befolkningen.«