Flere mennesker er blevet dræbt under skyderier i og omkring to moskéer i byen Christchurch i New Zealand fredag.

I alt er fire personer - tre mænd og en kvinde - blevet taget i politiets varetægt. Politiet kan dog på nuværende tidspunkt ikke udelukke, at der er flere gerningsmænd.

Det fortæller byens politichef, Mike Bush, på et pressemøde tidligt fredag morgen dansk tid. Det skriver BBC.

Videre forklarer han, at det er for tidligt for politiet at sige noget om motivet bag de blodige skyderier, som har kostet flere mennesker livet og såret mange andre.

Politiet opfordrer fortsat til, at alle holder sig inden døre, da situationen endnu vurderes til at være 'meget alvorlig'. Politiet ved endnu ikke, om der er risiko for angreb mod andre moskéer eller andre steder i byen, siger Bush.

Derudover kom det på pressemødet frem, at politiet i forbindelse med skudangrebene har fundet flere 'hjemmelavede sprængladninger' i biler rundt i området tæt på moskeen.

De bomber har politiet uskadeliggjort.

En mand, der har taget skylden for skyderierne, har lagt et 74 siders indvandringskritisk manifest på nettet, hvor han forklarer sin baggrund og sit motiv for angrebet, skriver AP. Han er tilsyneladende en af de fire, der er pågrebet.

Opholder du dig i området i New Zealand eller oplevede du, hvad der skete? Så kontakt B.T. på 1929@bt.dk.

Tidligere natten til fredag havde en række øjenvidner uafhængigt af hinanden meldt om flere dødsofre over for newzealandske medier.

En sortklædt mand gik ind i Masjid al-Noor moskéen, hvorpå adskillige skud blev hørt, oplyser et øjenvidne.

Folk flygtede fra stedet, og derpå stak gerningsmanden også af, fortæller Len Peneha, som gik ind i moskéen for at forsøge at hjælpe.

»Jeg så døde mennesker over det hele,« siger Len Peneha til nyhedsbureauet AP.

Et andet øjenvidne, der befandt sig i moskéen, siger til tv-stationen TVNZ, at skyderiet varede i 20 minutter, og at gerningsmanden systematisk gik gennem moskéen og skød folk.

Foto: REUTERS TV
Vis mere

Kort efter, at skyderiet gik i gang, blev der også meldt om skyderi i en anden moské i byen, skriver newzealandske medier.

Bevæbnede betjente er på plads over det meste af byen, oplyser politiet i Christchurch, som opfordrer indbyggerne til at blive inden døre:

»En alvorlig situation er under udvikling i Christchurch med en bevæbnet person,« skrev politichef Mike Bush, inden det stod helt klart, hvad der var sket.

Et øjenvidne oplyser til Radio New Zealand, at han hørte skud ved Masjid al-Noor moskéen, og at der lå mindst fire mennesker på jorden.

»Der var blod overalt,« siger øjenvidnet.

Et andet øjenvidne siger til tv-stationen One News, at han så tre mennesker ligge blødende på jorden uden for moskéen.

Skyderiet fandt sted under fredagsbønnen, hvor omkring 300 mennesker var samlet i moskéen.

Der er ingen oplysninger om danske sårede eller tilskadekomne ved skyderiet i New Zealand.

Det oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice fredag morgen til Ritzau.

Udenrigsministeriet følger sagen tæt og opfordrer alle danskere i området til at kontakte deres pårørende, hvis de er ok.

/ritzau/Reuters