Det er kun nødvendigt at bruge ét ord for at beskrive, hvordan der ser ud på Phuket.

Tomt.

Og det gælder alle de steder, der tidligere har summet af liv fra de omkring 10 millioner turister, der tidligere besøgte den populære thailandske ferieø årligt. Strandene, gaderne, barerne, hotellerne, restauranterne, butikkerne. Tomt. Se selv på billederne her i artiklen, der alle er taget i april

Et år efter coronapandemiens udbrud er der stadig nærmest ingen udenlandske gæster, der kaster sig ud i bølgerne eller spiser en hurtigt omgang nudler. Og det påvirker ikke mindst lokalbefolkningen, hvor de fleste har været beskæftiget i turistbranchen.

Én mand går på Karon beach på Phuket.
Én mand går på Karon beach på Phuket. Foto: JORGE SILVA
Vis mere

»Folk har intet arbejde og ingen indkomst. De har børn og familiemedlemmer at tage sig. De ved ikke, hvad de skal gøre,« har Bhummikitti Ruktaengam, præsident for Phukets turistforening, fortalt til The World.

I stedet er mange lokale endt i fattigdom eller er taget tilbage til deres landsbyer for at dyrke eksempelvis ris, fortæller han videre.

Sidste år var Thailand i store perioder lukket for turister på grund af corona, men det er faktisk nu muligt at rejse ind i landet. Der er dog stadig krav om 14 dages karantæne for udenlandske borgere, hvilket selvfølgelig kan virke afskrækkende, hvis man vil en tur til stranden.

Imens har coronaen igen taget et fast greb om Thailand.

Hotellet i Karon, Phuket, har åbent. Solsengene er tomme.
Hotellet i Karon, Phuket, har åbent. Solsengene er tomme. Foto: JORGE SILVA
Vis mere

Fredagens seneste tal fra landet viser ifølge Thai Inquirer, at 2.070 personer er blevet smittet med covid-19 inden for det seneste døgn. Det er første gang, at tallet overstiger 2.000 siden pandemiens begyndelse for over et år siden.

I alt 50.183 personer har været smittet med covid-19 i Thailand. I alt 121 er døde.

Landet er dog i øjeblikket hårdt ramt af den såkaldte tredje bølge af pandemien, og siden 27. april har der været 27 dødsfald i Thailand. I øjeblikket er 19.873 patienter indlagt til behandling, heraf er 352 personer i kritisk tilstand.

Netop Phuket bliver betragtet som ét af ni epicentre for smitteudbrud.

En helt tom gade, Phuket.
En helt tom gade, Phuket. Foto: JORGE SILVA
Vis mere

Der kan dog være håb forude. Phuket arbejder stadig på en plan om snarligt at åbne dørene på vid gab for turister. Uden restriktioner. Så længe man som turist er coronavaccineret.

Datoen hedder 1. juli, men planen indebærer også, at størstedelen af indbyggere på turistøen også skal være vaccineret til den tid. Mindst 466.587 personer skal have fået begge stik.

Endnu går det langsomt med statens vaccineudrulning i Thailand, men i Phuket er private storaktører i turistbranchen klar til selv at finansiere en del af vaccinerne for at kunne være klar til sommeren. Det fortæller Bhummikitti Ruktaengam.

»Vi ved ikke, hvad det vil koste, men vi er klar til at gøre forsøget. Uanset hvad det vil koste,« siger turistchefen.

Ingen gæster på Tiger Bar ved Patong Beach, Phuket.
Ingen gæster på Tiger Bar ved Patong Beach, Phuket. Foto: JORGE SILVA
Vis mere

Den tredje bølge af udbrud har dog skabt usikkerhed om, hvorvidt det kan lade sig gøre at nå i mål, men håbet lever på Phuket.

»I det mindste er der igen ild i folks øjne, når man taler med dem. De har fået håbet tilbage, og det er det vigtigste. Man kan ikke leve uden håb,« siger Bhummikitti Ruktaengam.

Herunder kan du se flere billeder fra Phuket:

Ingen folk i gaden nær Patong-stranden, Phuket.
Ingen folk i gaden nær Patong-stranden, Phuket. Foto: JORGE SILVA
Vis mere

Lukket isbutik ved Karon, Phuket.
Lukket isbutik ved Karon, Phuket. Foto: JORGE SILVA
Vis mere

Et tomt hotel med udsigt til et tom strand.
Et tomt hotel med udsigt til et tom strand. Foto: JORGE SILVA
Vis mere

En lukket butik.
En lukket butik. Foto: JORGE SILVA
Vis mere

En forladt massage-butik.
En forladt massage-butik. Foto: JORGE SILVA
Vis mere