Højhuset Millennium Tower I San Fransisco i USA er i færd med at synke. Det er en luksusejendom på 58 etager, hvor de rige købte lejligheder til millioner af dollar, før de opdagede, at bygningen faktisk sank.

Og det gør den fortsat. Den synker og lægger sig til siden med 7,5 cm om året. Dette ifølge ingeniøren, som har til opgave at fikse bygningen.

I løbet af bare nogle år kan bygningen, hvis hældningen fortsætter med at øges, ramme et punkt, hvor elevatorerne og VVS-arbejdet ikke længere kan fungere, siger ingeniøren Ron Hamburger. Det skriver The Guardian.

Millennium Tower åbnede i 2009 og dets mere end 400 lejligheder blev hurtigt udsolgt. Men i 2016 var bygningen allerede sunket 40 centimeter ned i den bløde undergrund, der var fyldt op med jord fra San Franciscos tætbebyggede finansdistrikt.

Millennium Tower i San Francisco, USA var i 2016 allerede sunket 40 cm
Millennium Tower i San Francisco, USA var i 2016 allerede sunket 40 cm Foto: BECK DIEFENBACH
Vis mere

Bygningens tiltagende hældning, der stadig bliver værre, trods en planlagt reparation, bliver sammenlignet med det skæve tårn i Pisa i Italien.

Det har også betydet en retssag, startet af beboerne mod bygningens designere. Beskyldningerne er føget mellem bygningen udviklere og bystyret.

Tidligt i en af retssagerne argumenterede beboerne med at lejlighederne – som oprindeligt blev prissat til en værdi på 5,1 million dollar (over 33 millioner kroner) – nu havde mistet så godt som al deres værdi

I 2020 blev en aftale, der inkluderede et 100 millioner dollar til at fikse bygningen, indgået.

Millennium Tower fotograferet i august 2016.
Millennium Tower fotograferet i august 2016. Foto: JUSTIN SULLIVAN
Vis mere

Men Millennium Tower fortsætter med at synke og hælde – også selv om der repareres løbende.

Så stoppede arbejdet sidste sommer, efter at bygningen var sunket yderligere 2,5 centimeter, efter at reparationerne var begyndt,

Hvis den synker 2,5 centimeter, så svarer det til, at hældningen stiger med 12,5 centimeter i toppen af bygningen. Ifølge NBC var hældningen i sommer steget til 56 centimeter.

I dag er hældningen på 66 centimeter, men Ron Hamburger har tilsyneladende planen klar:

Bygningen er stadig sikker; og hvis man bygger 18 stålstolper ned i grundfjeldet, så stopper man hældningen – og måske kan man reducere den em smule, mener han.