Det østrigske parlament skal torsdag stemme om, at alle voksne indbyggere skal vaccineres mod covid-19. Det er første gang, det sker i Europa.

Regeringen vil se alle over 18 år få et vaccinestik. Dog er gravide kvinder, folk, der af medicinske årsager ikke kan vaccineres, samt folk, der er kommet sig over en infektion med coronavirus i de sidste seks måneder, alle undtaget.

Især det sidstnævnte kan formindske effekten af vaccinekravet. Også i Østrig har den seneste virusvariant, omikron, ramt mange mennesker – og de skal ikke vaccineres, hvis de er ramt inden for de seneste seks måneder.

Forslaget om tvungen vaccination ser ud til at blive vedtaget i parlamentet. Kansler Karl Nehammes parti har, sammen med to af de tre regeringspartier, arbejdet med planen. Kun det ultrahøjreorienterede Frihedspartiet er komplet imod forslaget. Det skriver nyhedsbureauet AP-

Østrigs kansler, Karl Nehammer, er til stede for at introducere planerne om en tvungen vaccine mod covid-19.
Østrigs kansler, Karl Nehammer, er til stede for at introducere planerne om en tvungen vaccine mod covid-19. Foto: LISI NIESNER
Vis mere

Planen er, at forslaget bliver til lov i begyndelsen af februar. Fra midten af marts vil politiet begynde at tjekke folk. Hvis de ikke kan bevise, at de er blevet vaccineret, venter der, i første omgang, bøder på omkring 4.500 danske kroner.

Hvis folk ikke reagerer på en skriftlig opfordring fra landets regering, får de en aftale om en vaccine med posten. Og nægter de stadig, følger der en bøde. De kan løbe op i store beløb. Næsten 27.000 danske kroner, hvis sagen kommer for retten.

Forslaget, om at alle skal vaccineres, skal gælde indtil januar 2024.

Regeringen anbefalede i første omgang, at alle over 14 år skulle tvinges til at blive vaccineret. Men det blev ændret til 18 år, efter at man havde talt det igennem med de politiske modstandere.

Østrig har relativt få vaccinerede. Den 19. januar var 71,8 procent af en befolkning på 8,9 millioner fuldt vaccineret,

Andre læser også