De var på randen af en borgerkrig i den forgangne uge, da pøblen løb storm mod regeringsbygningen i Washington, D.C.. De er ved at sige farvel til en præsident, der nægter at have tabt valget til posten som landets øverste leder. Og de kæmper mod den verdensomspændende covid-19-epidemi, der har sat sundhedsvæsenet under et mega stor pres.

Og nu har USA så også fået konstateret smitte med covid-19 hos gorillaerne i en zoologisk have i San Diego. Helt op til otte gorillaer kan være smittet med coronavirus – det er første gang, at der konstateres smitte hos aber, bekræfter de ansatte i safariparken mandag.

Mistanken er, at de har fået smitten fra et menneske. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tre af lavlandsgorillaerne i San Diego Zoo Safari Park har vist symptomer på virussen. De hoster, men ingen af dem virker dog alvorligt syge, og de forventes at komme sig helt oven på smitten. Det oplyser den zoologiske have i en udtalelse.

Blandt gorillaerne er en omkring 45 år gammel 'sølvryg' ved navn Winston.
Blandt gorillaerne er en omkring 45 år gammel 'sølvryg' ved navn Winston. Foto: KEN BOHN / SAN DIEGO ZOO GLOBAL
Vis mere

Laboratorieprøver fra en af de smittede gorillaer viste, at coronasmitten var til stede, to dage efter at de blev indsamlet onsdag i forrige uge, oplyser talsmanden Andrew James.

Men selvom kun en enkelt test var positiv, regner de ansatte i den zoologiske have alligevel med, at alle otte gorillaer er blevet udsat for smitterisiko for covid-19.

»Gorillagrupper lever sammen både i vores zoologiske have og i deres naturlige levesteder i naturen. Vi må derfor tro, at de ligesom mennesker er udsat for smitterisiko alle sammen,« siger haven.

Gorillaerne formodes at have fået virussen fra et medlem af staben, som ikke viste nogen symptomer. De var ellers meget påpasselige med sikkerheden, for aberne er specielt udsatte for den menneskebårne smitte, da gorillaerne savner en naturlig immunitet.

På dette arkivfoto fra 2015 holder gorillaen Jessica sin to uger gamle baby på maven. Op til otte gorillaer er smittet med covid-19 i San Diego Zoo Safari Park.
På dette arkivfoto fra 2015 holder gorillaen Jessica sin to uger gamle baby på maven. Op til otte gorillaer er smittet med covid-19 i San Diego Zoo Safari Park. Foto: MARK RALSTON
Vis mere

»Gorillaflokken består af fem hunner og tre hanner. Det inkluderer en ældre 'sølvryg' ved navn Winston, der er omkring 45 år gammel,« siger Andrew James. Der er også gorillaer i den nærliggende San Diego Zoo, men de er ikke smittet.

Coronavirus er før blevet set i en række dyr i zoologiske haver. For eksempel er løver og tigre blevet smittet i Bronx Zoo i New York samt fire løver i Barcelonas zoologiske have i Spanien.

Virussen har også vist sig i flere hunde og katte.

I december sidste år fandt man et smittet vildt dyr i USA – en mink. Det kom efter et udbrud af smitte blandt minkene i farmene, som kostede 15.000 mink livet.

Gorillaerne får lidt grønt mad, men to af flokken helt sikkert er smittet med coronavirus.
Gorillaerne får lidt grønt mad, men to af flokken helt sikkert er smittet med coronavirus. Foto: KEN BOHN / SAN DIEGO ZOO GLOBAL
Vis mere