NATO holder øjne og ører åbne, efter det lørdag kom frem, at den russiske præsident, Vladimir Putin, vil placere taktiske atomvåben i nabolandet Hviderusland.

Det bekræfter en unavngiven talsmand til nyhedsbureauet Reuters.

»NATO er i alarmberedskab, og vi følger situationen tæt. Vi har ikke set nogen ændringer i Ruslands holdning til brugen af ​​atomvåben, som ville få os til at justere vores egen,« lyder det.

Talsmanden fastholder dog, at præsidentens henvisning til NATOs atomvåbenafdeling er »fuldstændig misvisende«.

»NATO-allierede agerer med fuld respekt for deres internationale forpligtelser. Rusland har konsekvent overtrådt sine våbenkontrolforpligtelser, senest da det suspenderede sin deltagelse i START-traktaten.«

I kølvandet på Putins udtalelser, beder Ukraines regering nu FN's Sikkerhedsråd om at indkalde til et krisemøde om de atomvåben, som Rusland vil opsætte i Hviderusland.

Ifølge præsident Putin er det Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, der gennem længere tid har anmodet om at indsætte russiske atomvåben på hviderussisk jord.

»Vi er blevet enige med Lukasjenko om, at vi vil placere taktiske atomvåben i Hviderusland,« fortalte Vladimir Putin.

Hviderusland grænser op til både Rusland og Ukraine. Derudover deler landet grænser med tre NATO-lande – Polen, Litauen og Letland.