FN-rapport fortæller om forbrydelser mod menneskeheden i Libyens berygtede interneringslejre.

Flygtninge og migranter, der er interneret i lejre i Libyen, bliver udsat for blandt andet voldtægt for at få mad.

Det konkluderer uafhængige efterforskere i en ny FN-rapport.

Ifølge rapporten har overgrebene fundet sted længe:

- Vi har grund til at tro, at der i interneringslejre i Libyen siden 2016 er blevet begået forbrydelser mod menneskeheden, hedder det.

Den nye rapport bliver i den kommende uge præsenteret for FN's Menneskerettighedsråd.

Den beskriver, hvordan flygtninge og migranter stadig bliver anholdt eller pågrebet af myndigheder, menneskesmuglere og andre grupper i Libyen.

Specielt har netværk af menneskesmuglere tjent mange penge på de kaotiske forhold i Libyen siden Det Arabiske Forår og drabet på landets enevældige hersker Muammar Gaddafi i 2011.

Rapporten indeholder ifølge FN omfattende beviser på "systematisk brug af langvarig vilkårlig internering" af migranter og flygtninge.

Efterforskerne har foretaget flere rejser i det nordafrikanske land. De beskriver, hvordan internerede udsættes for ekstrem vold og undertrykkelse.

Rapporten fremhæver, at især seksuel vold bliver udført af menneskesmuglere, når de vil afpresse familier, som er sendt til de berygtede centre af den libyske kystvagt.

Netop den libyske kystvagt modtager støtte fra Italien og fra EU.

En kvinde, som blev holdt fanget i den nordlige by Ajdabiya i Libyen, har fortalt, hvordan hun blev tvunget til at have sex med sine bortførere for at få adgang til vand, så hun kunne pleje sin syge seks måneder gamle baby.

Jeg lod dem voldtage mig. Jeg havde ikke noget valg. Det var for min datter, siger hun til FN-efterforskerne.

Amnesty International og andre har tidligere dokumenteret, hvordan den libyske kystvagt skaber livsfarlige situationer med hensynsløse manøvrer nær de skrøbelige og synkefærdige fartøjer med flygtninge og migranter.

I forbindelse med rapporten har FN udarbejdet en liste over enkeltpersoner og grupper, som menes at stå bag forbrydelser mod flygtninge og migranter. Listen er dog ikke blevet offentliggjort.

Ved fremlæggelsen af rapporten ventes nye detaljer om dusinvis af massegrave sydøst for Tripoli at blive lagt frem.

/ritzau/