Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Mængden af beslaglagte metamfetaminpiller har nået nye højder.

I 2021 konfiskerede myndighederne i det østlige og sydøstlige Asien i alt lige omkring 1.008.000.000 styk.

Det er ifølge nyhedsbureauet AP første gang nogensinde, at tallet har rundet en milliard – og antallet er eksempelvis mere end syv gange så stort som for ti år siden.

Og det understreger ifølge FN regionens massive problemer med både produktion og smugling af ulovlige rusmidler.

Det er ifølge Jeremy Douglas, der repræsenterer FN i området, hovedsagelig omkring Mekong-floden, at produktionen er »superkoncentreret«, og i særdeleshed i Thailand, Laos og Myanmar.

Området 'Den gyldne trekant', hvor de tre lande grænser op mod hinanden, har tidligere historisk set været hjemsted for omfattende opiumsproduktion, men i dag er fremstillingen af metamfetamin i stedet den mest udbredte. Ikke mindst fordi det er let at producere.

Ifølge FN har de kriminelle organisationer gode muligheder for i fremtiden at øge produktionen yderligere, fordi de omtalte landes regeringer ikke har stort fokus på området.

Eksempelvis har det ustabile politiske miljø i Myanmar givet god grobund for metamfetamin-produktionen, hvor bagmændene i vidt omfang angiveligt skulle være bander bestående af forskellige etniske minoriteter.

»Alle grupperinger nægter at have noget at gøre med narkoproduktionen og -smuglingen og peger på andre grupperinger som de ansvarlige, men narkoøkonomien er uden tvivl den største økonomi i mange dele af grænseområderne i Myanmar, og der er mange efterretninger om gruppernes tilknytning til både produktion og smugling,« siger Jeremy Douglas fra FN til AP.

Det var dog i Laos, at den største enkeltstående beslaglæggelse fandt sted sidste år: I oktober blev 55,6 millioner metamfetaminpiller opsnappet af myndighederne.

Andre læser også