En kvinde i en rød kjole er på vej ud ad vinduet på en lettere vakkelvorn stige fra 1. sal. I hånden har hun en pose. Godt halvvejs nede får hun følgeskab på vejen ned af en sort pose, der fires ned i snor af en mand.

Kvindens og posens tur ud ad vinduet er et glimrende billede på den demokratiske nedtur, oppositionen og valgobservatører mener, Hviderusland ved weekendens valg gennemgik.

Kvinden i den røde kjole og den sorte pose har fået en del opmærksomhed i forbindelse med valget. Det kommer vi tilbage til senere, hvor du også kan se video af det opsigtsvækkende optrin.

Den siddende præsident, Alexander Lukashenko, har i mange år ikke haft en seriøs udfordrer til posten som præsident, som han først indtog i 1994.

Her 26 år senere har han endnu ikke fået en værdig udfordrer – i hvert fald ikke hvis man skal tro stemmetallene.

Lukashenko fik ifølge Hvideruslands officielle tal hele 80 procent af stemmerne.

Dermed kan han sætte sig trygt i sit præsidentielle sæde for nok en periode.

Men kritikere vil mene, at 'Europas sidste diktator', som 65-årige Lukashenko bliver kaldt, ikke er kommet til sin nylige, meritterende valgsejr på lovlig vis.

Alexander Lukashenko i forbindelse med afgivelsen af sin stemme til søndagens valg.
Alexander Lukashenko i forbindelse med afgivelsen af sin stemme til søndagens valg. Foto: SERGEI GAPON
Vis mere

Blandt andet kunne DR's korrespondent Matilde Kimer i en reportage berette om det, der kunne tyde på massiv valgsvindel.

Den danske journalist havde besøgt et valgsted i den nordlige del af hovedstaden Minsk, hvor den 23-årige valgobservatør Alina Tjuklina havde fået en plads udenfor.

Hun var som andre valgobservatører ikke blevet tilladt indenfor for at overvære selve valghandlingen, men måtte i stedet sidde udenfor og nøjes med at tælle antallet af personer, der var på vej ind for at stemme.

Efterfølgende kunne hun så sammenligne sin optælling af personer med det antal, som den officielle valgprotokol havde.

»Første dag (tirsdag, red.) talte vi 25, men valgprotokollen skrev 101. I går talte vi 89, og valgprotokollen skrev 370,« forklarede Alina Tjuklina.

Og hun var langtfra den eneste valgobservatør, som kunne melde om store uoverensstemmelser mellem det faktiske antal vælgere og de tal, som står i valgprotokollerne.

Det fortalte chefen for de uafhængige valgobservatører, Aleksander Khomitj, til DR på en Zoom-forbindelse.

Efter flere anholdelser de seneste måneder af medlemmer af oppositionen var han flygtet ud af Minsk på grund af frygt for selv at blive anholdt, som det har været tilfældet med 20 andre valgobservatører.

Kampklædt politi bærende på en demonstrant i Minsk søndag aften.
Kampklædt politi bærende på en demonstrant i Minsk søndag aften. Foto: SIARHEI LESKIEC
Vis mere

Netop hovedstaden, Minsk, har været genstand for store demonstrationer de seneste uger op til præsidentvalget. Demonstranterne har fået stor opbakning, efter Viktor Babariko, der blev regnet som førsteudfordrer til Lukashenko, blev fængslet.

De titusindvis af demonstrerende valgte i stedet at støtte op om 37-årige Svetlana Tikhanovskaja, der indtil for ganske nylig var helt uden politisk erfaring.

Hun er dog ikke uden kendskab til Lukashenko-regimets krig mod oppositionen.

Hendes egen mand, bloggeren Sergej Tikhanovskij, er blevet fængslet af regeringsmagten, da han aktivt modsagde styret og Lukashenko.

37-årige Svetlana Tikhanovskaja var førsteudfordrer til præsidentposten i Hviderusland.
37-årige Svetlana Tikhanovskaja var førsteudfordrer til præsidentposten i Hviderusland. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Efter valget, hvor hviderusserne har kunnet gå til stemmeurnerne i en uges tid, blev afsluttet søndag, gik store mængder personer på gaden i Minsk.

Her blev de mødt af kampklædt politi. Og det kom til sammenstød, hvor flere blev såret. Valgsvindlen havde formentlig virket.

Tilbage på den vakkelvorne stige når kvinden i rødt næsten ned til jorden, inden videoen slutter.

Den sorte pose har ramt bunden.

Videoen har påstemplet Nexta, der er et oppositionsmedie i Hviderusland. På Twitter er den delt af Tadeusz Giczan. Han er en hviderussisk PhD-researcher ved UCL SSEES, der er et center for slavisk- og østeuropæiske-studier i Storbritannien.

Til tweetet skrev han:

'Det virker, som om for mange personer har stemt på Tikhanovskaja allerede. Mængden af stemmesedler passer ikke på grund af fusk med de tidlige stemmer. Politiet måtte hente en stige, og kommissionsmedlemmer kravler ud af valgstedet med fyldte tasker.'

Søndag aften erklærede Svetlana Tikhanovskaja sig uenig i de umiddelbare exit polls, der gav den overvældende sejr til Lukashenko.

I dem kunne man også læse, at Svetlana Tikhanovskaja selv stod til at få syv procent af stemmerne. I stedet mener hendes kampagne, at hun står til en overvældende sejr.