B.T. I PARIS: Mørket er faldet på i byen, mens protesterne forsætter. Der er ikke mange julelys at se i gadens butiksvinduer. De er barrikaderet med træplader og hård plast.

»Demonstranterne her spredt sig over hele Paris, det er svært at få et overblik,« fortæller B.T.'s journalist, der er taget til Triumfbuen.

Ved Triumfbuen er der primært politi og journalister, men protesterne fortsætter andre steder i byen, butikker bliver plyndret, og biler bliver sat i brand. Hvordan konflikten vil udvikle sig i løbet af aftenen, ved man ikke.

De franske myndigheder melder, at der er 673 anholdt i Paris, 55 tilskadekomne og tre af dem er politifolk. Protesterne har nu varet i otte timer.

Foto: BERTRAND GUAY
Vis mere

Fuldt kampklædt politi står i alle sidegaderne og spærrer Champs Elysees af. Og B.T. skal forbi 25 betjente, visiteres og have tjekket tasker for at få lov til at komme ud på den ikoniske gade, der i dag er totalt lukket ned.

»Demonstranterne står og råber og banker på de spærrede butiksfacader. De tager gasmasker eller andre former for masker på. Ikke for at skjule deres identitet, men for at beskytte sig mod gassen. Der er også nogen, der har sikkerhedsbriller på. Folk er virkelig kampklar. Man kan se, de er mødt op i dag vel vidende om, det godt kan blive voldeligt,« fortæller B.T.'s reporter.

En af de største demonstrationer den sidste måned er lige nu i gang i Paris med omkring 8000 demonstranter i Paris og 31.000 på landsdækkende plan. Frankrigs viceindenrigsminister, Laurent Nunez, fortæller, at mere end 700 er blevet tilbageholdt indtil videre. B.T. er til stede i den franske hovedstad og opdaterer løbende.

B.T. kan rapportere, at politiet skyder med spredehagl af tåregasampuller mod demonstranterne. Politiet fyrer ligeledes med gummikugler mod menneskemængden, hævder nogle af demonstranterne, som svarede igen med en glasflaske, der knustes mod politiets skjold.

Demonstranter har fjernet nogle af butikkernes træplader og brænder dem på gaden i Champs-Elysees, og de fredelige af de fremmødte 'Gule Veste' begynder at forlade demonstrationen, fortæller B.T.'s reporter.

Foto: BERTRAND GUAY
Vis mere

Sky News skriver, at der sent lørdag eftermiddag også er demonstranter i byen Marseille, der ligger mere end 800 kilometer fra hovedstaden. Der er opstået kampe mellem demonstranter og politi i den sydelige del af byen. En af de mest turistede dele af byen.

Der har lørdag været 'Gule Veste' på gaden i Belgien og Holland. I Belgien var protesterne lokaliseret tæt på parlamentsbygningen i Bruxelles, og man protesterede mod regeringen i Belgien. Det skriver Ritzau.

Ligesom i Paris kom politiet i klammeri med demonstranterne. De forsøgte at bryde en barrikade, der var opstillet omkring EU's institutioner i hovedstaden. Der blev blandt andet brugt peberspray.

Demonstrant, der fortæller, han er ramt af politiets gummikugler
Demonstrant, der fortæller, han er ramt af politiets gummikugler Foto: Marc Killigren
Vis mere

Det meste af det centrale Paris er lukket af forud for de forventede uroligheder, der har været et varemærke for 'De Gule Veste'.

Dagens demonstration startede omkring halv 10 lørdag formiddag. Og der er en anspændt stemning i gaderne fra start. Mange buher ad politiet, og stemningen forværres kun i takt med, at politiet rykker frem.

»Demonstrationerne foregår ikke længere kun på Champs-Elysees i Paris. Flere andre gader er også ramt af kampe mellem politi og demonstranter, ødelagte facader og butiksvinduer samt smadrede biler,« fortæller B.T.'s journalist.

'De Gule Veste' synger nationalmelodien, mens de vandrer, og flere af dem tænder romerlys, da de når Triumfbuen. De kræver præsident Emmanuel Macrons afgang.

A car burns during a protest of "yellow vests" (gilets jaunes) against rising costs of living near Paris city Hall on December 8, 2018. - Paris was on high alert on December 8 with major security measures in place ahead of fresh "yellow vest" protests which authorities fear could turn violent for a second weekend in a row. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
A car burns during a protest of "yellow vests" (gilets jaunes) against rising costs of living near Paris city Hall on December 8, 2018. - Paris was on high alert on December 8 with major security measures in place ahead of fresh "yellow vest" protests which authorities fear could turn violent for a second weekend in a row. (Photo by Thomas SAMSON / AFP) Foto: THOMAS SAMSON
Vis mere
Foto: LUCAS BARIOULET
Vis mere

Foto: Marc Killigren
Vis mere

»Nogle af de gule veste hjælper med at sætte faldne afskærmninger op igen. På samme måde som at nogen bad folk om at lade være med at tage brosten fra gaden. Man kan godt mærke, at mange er interesserede i, at demonstrationen ikke skal ende med vold og afbrændinger,« siger B.T.'s mand i marken.

Politiet er velforberedte og anholder lynhurtigt de mennesker, der kommer for tæt på dem.

»Politiet har netop affyret tåregas, fordi demonstranterne kom for tæt på. Situationen er tilspidset og bliver gejlet mere og mere op. Hele gaden er fyldt med tåregas,« fortalte B.T.'s ene reporter tidligt lørdag.

Han har under protesterne selv har fået tåregassen at føle og fortæller, at det både gør ondt i øjnene og smager forfærdeligt.

Foto: Marc Killigren
Vis mere

Klokken 14.15 bliver B.T.'s reporter nødt til at forlade stedet for en stund:

»Kampene er meget sporadiske, de foregår mange forskellige steder på Champs-Elysees og vi har vurderet, at det lige i dette øjeblik er for intenst for os at være tæt på urolighederne på den berømte avenue. Det er ikke et sted, man kan befinde sig uden hjelm, maske og briller.«

Demonstranterne protesterer mod forringede leveforhold og har som mål at fordrive præsident Emmanuel Macron fra Elysee-palæet. Der befinder sig 8000 politifolk ude i byens gader. De ruster sig, efter det sidste weekend kom til meget voldsomme sammenstød i Paris med barrikader og biler i brand. Det var de værste uroligheder i byen siden 1960'erne.

Macrons regering valgte tidligere på ugen at udsætte afgiftsforhøjelser på diesel og benzin. Det var for at imødekomme nogle af demonstranternes krav. Men det synes ikke at have haft nogen effekt på demonstranternes vilje til at aktionere.

Foto: ETIENNE LAURENT
Vis mere

Flere butikker er lørdag morgen barrikaderet i hjertet af Paris
Flere butikker er lørdag morgen barrikaderet i hjertet af Paris
Vis mere

Klokken ni lørdag formiddag havde en større gruppe af 'De Gule Veste' allerede samlet sig ved Triumfbuen, og der gjaldede slagord ned gennem den berømte hovedgade Champs-Elysee.

Foto: Marc Killigren
Vis mere

Mange af urolighederne har netop været koncentreret ved Triumfbuen og Champs-Elysee.

Og byens storcentre har grundet urolighederne besluttet sig for at holde lukket lørdag. Det er blandt andre 'Gallerie Lafayette' og 'Le Printemps'.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN
Vis mere

Foto: BENOIT TESSIER
Vis mere

Foto: Marc Killigren
Vis mere

Politiet tæt ved Champs Elysees i Paris, 8. december, 2018 under en protest af 'de gule veste'
Politiet tæt ved Champs Elysees i Paris, 8. december, 2018 under en protest af 'de gule veste' Foto: BERTRAND GUAY
Vis mere

Foto: IAN LANGSDON
Vis mere

Foto: BENOIT TESSIER
Vis mere