Lige siden coronaudbruddets spæde start, har de kinesiske myndigheder fået kritik for at lægge låg på sundhedskrisen.

Nu viser det sig, at kritikken højst sandsynligt har været berettiget.

117 lækkede dokumenter, som CNN har fået adgang til gennem en anonym whistleblower i det kinesiske sundhedsvæsen, afslører nemlig, at der er en markant uoverensstemmelse mellem, hvad landets autoriteter har talt om internt, og hvad der blev meldt ud til offentligheden.

Eksempelvis blev det 10. februar meldt ud, at de kinesiske myndigheder havde registreret 2.478 nye coronatilfælde. I en rapport fra de lokale myndigheder i Hubei-provinsen, hvor virussen først blev opdaget, optræder der imidlertid et helt andet og markant højere tal.

Lægen Li Wenliang er blandt de, der kritiserede de kinesiske myndigheder for at lægge låg på sundhedskrisen. Senere døde han selv af virussen.
Lægen Li Wenliang er blandt de, der kritiserede de kinesiske myndigheder for at lægge låg på sundhedskrisen. Senere døde han selv af virussen. Foto: LI WENLIANG
Vis mere

I rapporten, som var mærket med teksten 'internt dokument, hold venligst dette fortroligt,' fremgår det, at der 10. februar blev registreret 5.918 nye tilfælde – et antal, som er mere end dobbelt så højt, som det, der blev meldt ud officielt.

Og dette hidtil skjulte tal er altså ifølge CNN blot én ud af en række afsløringer, som optræder i de lækkede dokumenter fra Hubei provinsens center for sygdomskontrol og forebyggelse.

Set i sammenhæng udgør dokumenterne det mest signifikante læk fra Kina siden coronaudbruddets begyndelse og giver dermed det første klare billede af, hvad de lokale autoriteter vidste internt og hvornår.

Ifølge CNN har de lækkede papirer resulteret i følgende centrale konklusioner:

  • De kinesiske myndigheder gav verden mere optimistiske data, end de havde adgang til internt.
  • Kinas system tog gennemsnitligt 23 dage om at diagnosticere bekræftede patienter, og fejl på landets testsystem betød, at langt de fleste blev testet negativ indtil 10. januar.
  • Interne undersøgelser viser, at underfinansiering, underbemanding og bureaukrati i sundhedsvæsenet førte til at Kinas advarselssystem slog fejl.
  • Et stort og hidtil hemmeligholdt influenzaudbrud fandt i starten af december sted i Hubei-provinsen.

Ifølge en opgørelse fra Johns Hopkins University har der hidtil været 4.743 coronarelaterede dødsfald i Kina.
Ifølge en opgørelse fra Johns Hopkins University har der hidtil været 4.743 coronarelaterede dødsfald i Kina. Foto: STR
Vis mere

Den kinesiske regering har hele tiden nægtet hårdnakket, at de skulle have forsøgt at skjule informationer relateret til virussen.

Og selvom man ikke ud fra dokumenterne kan konkludere, at der er tale om et bevidst forsøg på at forplumre resultater og data, er der altså adskillige ustadigheder i, hvad Kinas autoriteter mener skete i forbindelse med udbruddet, og hvad der blev meldt ud til offentligheden.