Europæisk lægemiddelagentur vil sige mere om AstraZenecas vaccine mod covid-19 inden for de næste dage.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) vil på et pressemøde onsdag eller torsdag fortælle, hvilken konklusion man er nået frem til om vaccinen fra AstraZeneca.

Det skriver en talskvinde for EMA i en e-mail til nyhedsbureauet Reuters.

EMA's direktør for vacciner, Marco Cavaleri, er tidligere tirsdag citeret af avisen Il Messaggero for at sige, at der er en forbindelse mellem AstraZenecas coronavaccine og et usædvanligt sygdomsbillede med en kombination af blodpropper og lavt antal blodplader.

Det har udløst spekulationer om, at EMA vil korrigere sin tidligere anbefaling af vaccinen mod covid-19. Der var tidligere tirsdag en forventning om, at det ville ske senere på dagen.

- Efter min mening kan vi nu sige, at det er klart, at der en forbindelse til vaccinen. Men vi ved stadig ikke, hvad der udløser denne reaktion, siger Marco Cavaleri til den italienske avis.

Der har været stillet mange spørgsmål om, hvorvidt de sjældne, men alvorlige sygdomsbilleder blandt vaccinerede kunne være udløst af AstraZenecas vaccine.

Det fik 11. marts Danmark og Norge til at suspendere brugen af AstraZenecas vaccine efter flere tilfælde af blodpropper og enkelte dødsfald blandt vaccinerede.

Den danske lægemiddelstyrelse vil først melde ud i næste uge, hvordan man vil forholde sig til vaccinen.

EMA har insisteret på, at vaccinen fortsat kan anvendes. Fordelene ved vaccinen overgår ulemperne ved ikke at bruge den, har det lydt.

Men EMA har hele tiden sagt, at det er muligt, at der er en sammenhæng mellem tilfælde af blodpropper og vaccinen.

Cavaleri siger, at der blandt vaccinerede "har været flere tilfælde med blodpropper i hjernen, end man kunne vente".

AstraZeneca sagde i marts, at dets vaccine var 76 procent effektiv ved test i USA. De viste ikke nogen øget risiko for blodpropper hos vaccinerede.

/ritzau/AFP